(documentar difuzat┬á de TVR Timi╚Öoara ├«n iulie 2015, la emisiuneaÔÇŁVest ExclusivÔÇŁ)

Ideea realiz─ârii unei sta┼úii de radiodifuziune la Timi┼čoara a fost avansat─â pentru prima oar─â ├«nc─â din iulie 1930, iar ├«n 1939 presa anun┼úa c─â Radio Timi┼čoara a trecut de faza de proiect ┼či c─â ├«nc─â din acel an vor ├«ncepe lucr─ârile la cl─âdirea care va ad─âposti postul. Demersul a fost ├«ns─â z─âd─ârnicit odat─â cu instalarea comunismului la putere: mul┼úi dintre intelectualii implica┼úi au luat drumul ├«nchisorilor, mai mult, Guvernul Petru Groza a suspendat ├«n 1945 Consiliul de Administra┼úie al Societ─â┼úii Rom├óne de Radiodifuziune ┼či a ├«nceput epurarea Radioului, influen┼ú├ónd decisiv con┼úinutul programelor.

Chiar ┼či ├«n aceste ├«mprejur─âri, ziua de 5 mai 1955 r─âm├óne una de referin┼ú─â, marc├ónd ie┼čirea ├«n eter a primei emisiuni a Studioului Regional Radio Timi┼čoara. Primii crainici au fost Andrei D├óng─â ┼či Emilia Culea. ÔÇ×Dup─â so┼úul ┼či b─âiatul meu, radioul a fost cea mai statornic─â dragoste a mea. Dac─â a┼č fi din nou t├ón─âr─â, mi-a┼č alege aceea┼či profesie”, avea s─â m─ârturiseasc─â peste ani ÔÇ×veterana” Emilia Culea.

Au urmat ani tot mai grei, ├«n care redactorii ┼či reporterii trebuiau s─â respecte rigorile tot mai durei cenzuri comuniste, dar ├«n care unii au reu┼čit, prin exprim─âri eufemistice, s─â ocoleasc─â indica┼úiile celor care d─âdeau aprob─ârile pentru emisie. Au ajuns astfel ├«n eter mesaje pe care era mai greu s─â le auzi la posturile centrale, dar ┼či informa┼úii culturale veritabile, inclusiv dedicate civiliza┼úiei populare sau folclorului din zon─â.

├Än 12 ianuarie 1985 a venit Ordinul de ├«ntrerupere a emisiunilor tuturor posturilor regionale. Dictaturii Ceau┼čescu ├«i era mai simplu s─â cenzureze ceea ce pleca strict de la Bucure┼čti. A fost greu pentru cei ┼úinu┼úi acum departe de ascult─âtori. ÔÇ×Am avut ├«n cei cinci ani ne┼čansa ca, locuind ├«n prejm─â, s─â trec ├«n fiecare zi pe l├óng─â studio. Era o dureroas─â, zilnic─â aducere aminteÔÇŁ ├«┼či amintea, ├«n 1991, regretata Adina Ene Ostoici.

Adev─ârata rena┼čtere a radiofoniei b─ân─â┼úene a venit ├«n 1989, odat─â cu Revolu┼úia. ÔÇ×C├ónd am auzit prima dat─â Aici Radio Timi┼čoara Liber─â! am tres─ârit din ad├óncul fiin┼úei.[..]. Casa Radio Timi┼čoara era un far al libert─â┼úii depline. Spun casa pentru c─â to┼úi cei care au lucrat acolo p├ón─â ├«n 1985 au tr─âit ca ├«ntr-o familie. Ne raport─âm ┼či acum la acele momente, ne bucur─âm, ┼či nu am obosit ├«nc─â s─â repovestim ┼či retr─âim acele zileÔÇŁ, m─ârturise┼čte Felicia Ristea, redactorÔÇŁ.

Secven┼úe din emisiunea evocatoare a Revolu┼úiei de la Timi┼čoara, transmis─â ├«n 20 decembrie 1991. La microfon, George Balica:

Evenimentele s-au succedat rapid: anul urm─âtor a fost al primelor transmisiuni de la Catedrala Mitropolitan─â ┼či de la un concert simfonic. ÔÇ×Moara cu norocÔÇŁ a fost ├«n 1992 primul spectacol – emisiune de radio, cu participarea spectatorilor. S-au f─âcut ├«n anii care au urmat primele transmisiuni din elicopter, de pe Muntele G─âina sau de la 1200 m ad├óncime, din mina Anina. La finele lui 1999 era ├«n premier─â transmis integral un spectacol de teatru liric de la Opera Rom├óna din Timi┼čoara.

Trecerea ├«n noul mileniu a ├«nsemnat ┼či modernizarea radical─â a radioului. S-a trecut treptat la editare ┼či arhivare digital─â ┼či a ap─ârut prima versiune a paginii de internet www.radiotimisoara.ro. Pe 3 august 2006, chiar de Ziua Timi┼čoarei, a ├«nceput primul program FM distinct, pe 105,9 MHz, oferit ca o alternativ─â a programelor AM ┼či transmis ┼či prin satelit. Aceste programe s-au diversificat ├«n timp: emi┼ú─âtorului FM din Timi┼čoara i s-au ad─âugat altele la F─âget-Co┼čevi┼úa ┼či apoi la Arad ╚Öi pe Par├óng (ianuarie 2017). Primul program dedicat exclusiv ar─âdenilor a fost realizat pe 1 noiembrie ├«n 2011. Din 2016 programele pot fi ascultate ╚Öi sun├ónd la un num─âr de telefon fix (AudioNow – 031 50 404 50), dar ╚Öi prin re╚Ťeaua┬ádigital─â de cablu UPC.

Mesajele vin acum direct de pe telefoanele ascult─âtorilor, sub form─â de SMS, sau chiar drept comentarii pe site sau facebook. ┬áCei care acceseaz─â site-ul au la dispozi┼úie ┼čtiri proaspete, ├«nso┼úite de multe ori de fotografii ├«n exclusivitate, secven┼úe audio ┼či chiar video. Emisiuni, dar ╚Öi evenimente din zon─â pot fi urm─ârite integral pe site ├«n transmisiuni video sau vizionate ulterior. Ast─âzi Radio Timi┼čoara ├«nseamn─â emisiuni ├«n 10 limbi transmise pe patru frecven┼úe, folosind emi┼ú─âtoare moderne, care acoper─â o mare parte a jude┼úelor din vestului Rom├óniei. Toate cele trei programe, FM, AM ┼či Arad FM (distincte la unele ore), sunt transmise ├«n cele mai bune condi┼úii online, deci pot fi acum ascultate din orice col┼ú civilizat al lumii, al─âturi de sute de ore de emisiuni ├«nregistrate.

Cei peste 60 de ani au transformat lumea radioului într-o aventură multimedia la care nimeni nu visa în 1955. Vă invităm s-o descoperiţi în fiecare zi pe frecvenţele noastre sau pe www.radiotimisoara.ro.

Au fost folosite informa╚Ťii din arhiva RADOR ╚Öi scurte fragmente din articole publicate ├«n revista ÔÇŁOrizonturi culturale italo-rom├óneÔÇŁ ╚Öi ├«n volumul ÔÇŁRadio Timi╚Öoara – 45 de aniÔÇŁ, ap─ârut la Editura Mirton.

Ultimul update: mai 2018.