? Gramatica de pe lumea „cealantă”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 18 iulie 2016, 09:58
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 13 iulie 2016)
De mai mulți ani, rubricile din presa scrisă sau audio-vizuală dedicate limbii române au un succes tot mai mare. E un semn foarte încurajator pentru mine și, deopotrivă, un imbold de a găsi mereu abordări noi. Urmăresc cu interes rubricile de corectitudine de la TVR, de la DIGI TV sau, în revista „Dilema veche”, excelenta rubrică a Doamnei Profesor Rodica Zafiu. Cred că asemenea rubrici fac ceva mai mult decât să ofere o simplă atenționare asupra greșelilor sau o reflecție asupra limbii române în ansamblul ei. Fără să fiu patetic — un cuvânt cu un totul alt sens pentru tineri —, cred că asistăm și la o reeducare a publicului matur. Da, mai ales a publicului matur fiindcă, în rândul tinerilor, corectitudinea gramaticală și buna folosire a limbii nu sunt mize importante. Nu știu dacă, neapărat, avem de-a face cu o dorință reală de instruire sau un soi de mimetism, adică de o mimare a acestei dorințe. Iar acest lucru se petrece mai ales pe Facebook acolo unde cauzele nobile sunt mereu distribuite.
Acolo, pe Facebook, am găsit mai multe pagini sau grupuri ce provoacă dialoguri, reacții la problemele de corectitudine gramaticală sau stilistică. Uneori, mă amuză teribil modul în care unii dintre cititori ne atenționează asupra unor greșeli de pronunțare sau de scriere. Astfel, mi-a plăcut mult o ghicitoare ce sună așa: „Unde se duc, după ce mor, agramații? Pe lumea cealantă”.
Ați înțeles, mulți spunem „cealantă” în loc de „cealaltă”. După cum spunem, din grabă sau neștiință, „celălant”, mă rog toate pronumele sau adjectivele pronominale.
Așadar, „celălalt”, „cealaltă”, „ceilalți”, „celelalte” sunt formele corecte.