“Fabrica de râme” din Timiș produce biohumus pentru agricultura ecologică, pe model austriac
GALERIE FOTO:
Articol de Radio Timișoara, 25 iulie 2016, 11:04
“Angajații” disciplinați ai fabricii de fertilizant natural pentru agricultura bio sunt râmele importante din Olanda. Râmele au fost instalate într-o hală din localitatea Dragșina unde produc acum biohumus.
Iosif Reiter are un apetit deosebit pentru afaceri mai puțin obișnuite. Întâi a crescut melci, după care a renunțat la o fermă de porci în favoarea râmelor. El spune că biohumusul are la bază ingredient din gunoi de grajd, de la fermele de cai, ovine și vaci, la care se adaugă alte component organice, precum paiele și lucerna.
Modelul a fost preluat de la o fermă austriacă, iar la vremea implementării proiectului a fost prima fermă de acest tip din România. Proiectul a costat peste 200.000 de euro, cu o cofinanțare de 70% din fonduri europene.
Marian Merloi, investitor la fabrica din Dragșina, spune că aplicarea bio-humusului în agricultură duce la creșterea producției cu 15%, în funcție de cultură, întărește sistemul imunitar al plantei, modifică structura solului crescându-i aerația sau crește retenția apei în sol, astfel că volumul de apă folosit la irigații scade.
Fertilizantul este certificate bio de o firmă germană și, pentru a aproba calitatea lui, patronii au încheiat un parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
Producția este cifrată acum la 60 metri cubi de biohumus lunar. Cei doi investitori estimează că își vor recupera complet investiția în următorii cinci ani.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran:
GALERIE FOTO: