Adormirea Maicii Domnului, ziua în care începe trecerea spre toamnă
Articol de Radio Timișoara, 15 august 2016, 08:12 / actualizat: 15 august 2016, 10:15
De Sfânta Maria Mare, cum mai este numită în tradiţia populară, mai multe biserici şi mănăstiri îşi sărbătoresc hramul, iar pelerini din toată ţara vin să se roage în aceste lăcaşuri de cult.
Pe vremuri, la sate, oamenii lăsau toate uşile deschise pentru întâmpinarea marelui praznic. Tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare sunt foarte numeroase, astăzi prea puțin păstrate. Oricum în această zi de sărbătoare oamenii știu că nu trebuie să desfășoare munci agricole sau gospodărești, spune etnologul Otilia Hedeșan.
Sfânta Maria Mare este, ca multe alte sărbători religioase din timpul verii, un termen calendaristic important, un termen pentru consumul anumitor alimente și, mai ales, este o zi de odihnă. Dacă sărbătorile din timpul verii au ceva în comun, acesta este elementul comun – ele se sărbătoresc, după ceea ce etnologii numesc, principiul sabatic. Adică nu se face nimic în ziua respectivă. Sunt zile în care nu se muncește, sunt zile în care oamenii își întrerup aceste îndelungate munci agricole care se derulează pe parcursul întregii veri.
De asemenea, 15 august este şi momentul în care, astral, începem să ne îndreptăm spre toamnă, ziua scade, iar fructele de vară îşi pierd din savoare.
Se spune că nu trebuie să mai mănânci după Sântămărie lubeniță, pentru că deja nu mai este bună. Tot felul de expresii populare marchează această întoarcere a vremii către toamnă.
Cea mai mare sărbătoare legată de Sfânta Fecioară Maria este Adormirea Maicii, mult mai importantă decât Naşterea Maicii Domnului, prăznuită în data 8 septembrie. Despre moartea Maicii Domnului şi înălţarea ei cu trupul la cer, nu găsim date în Sfânta Scriptură, ci doar în tradiţia Bisericii.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ioana Sapianu:
Foto: www.crestinortodox.ro