? Vinul românesc „Sânge de taur” e un plagiat după un vin unguresc
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 22 august 2016, 09:34
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 4 august 2016)
După două zile de discuții dedicate vinului, am primit mai multe întrebări și constat că mulți dintre ascultători sunt mai interesați de vinuri decât de limba română. Nu știu să răspund multor întrebări legate de vinuri și de oenologie, dar pot să îi satifac curiozitatea dlui Ofițeru din Timișoara. Dumnealui mă întreabă care a fost cea mai veche sticlă de vin vândută vreodată. Am găsit această informație în cartea despre care v-am povestit de la microfonul aceste rubrici, „Curioasa lume a vinului. Vin și istorie, spirit și esență”. Robert Vine, autorul ei, scrie că o casă de licitatții din Londra a vândut o sticlă de Tokaji din anul 1646.
Și mă folosesc de prilejul invocării vinurilor ungurești pentru a vă semnala că, în ultimii ani, pe rafturile magazinelor din România a apărut un vin cu numele „Sânge de taur” din podgoria Tohani. E un vin ieftin, dar, se pare, cu succes la public. Îmi fac datoria să atrag atenția că avem de-a face cu un plagiat. Asta fiindcă, în Ungaria, la Eger, se produce un vin celebru, cu numele „Egri Bikavér”. În traducere, asta ar însemna „Sânge de taur din Eger”. Numele are sens în cazul de față. Legenda spune că, în jurul anului 1550, cetatea Eger nu a fost cucerită de Suleyman Magnificul deși numărul turcilor era covârșitor. Apărătorii maghiari, conduși de căpitanul Istvan Dobo, au primit vin roșu cât au dorit, astfel că urmele generoase de vin, ce le curgea pe barbă și pe armură, au creat impresia că luptătorii au băut sânge. Ce sânge? Sânge de taur, fiindcă sângele de taur dă o putere uriașă. Apropo, „uriaș” este un cuvânt de origine maghiară.
(Foto: pixabay.com)