? Barista, o profesiune cu care îți poți ghici viitorul în cafea
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 1 septembrie 2016, 08:42
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 16 august 2016)
Sunt convins că majoritatea utilizatorilor de Facebook au observat că acestă pagină de socializare a fost creată cel puțin pentru trei scopuri: să ne salutăm dimineața și seara, să ne facem selfiuri și să ne fotografiem cafeaua sau ce bem și mâncăm. Facebook-ul este un spațiu, desigur simbolic, de admirat cafeaua cel puțin atât de aglomerat ca spațiile din lumea reală. Prietenii pun poze fie cu cești sau alte recipiente de cafea aburindă luate de pe net, fie, mai rar, își fotografiază, cu afecțiune ceșcuța din dotare. Urmează comentarii și îndemnuri insipide, adică banale, iar sinestezia este provocată din plin. Simplificând, sinestezie înseamnă asocierea diverselor simțuri: unei imagini îi corespunde un miros sau un sunet sau invers, unor sunete le sunt asociate culori sau mirosuri.
Sigur, prepararea cafelei e un ritual complex, dar aparatele păreau să fi îndepărtat definitiv competența omului în a face o cafea bună. Cum ar fi, așa cum există enolog, de ce nu ar exista cafeolog. Ați ghicit, am inventat cuvântul „cafeolog”. Și totuși, există un cuvânt ce denumește un specialist în prepararea cafelei: barista. Barista denumește un specialist calificat, cu diplomă în prepararea cafelei. Evident, este vorba despre prepararea cafelei la aparat, dar ceea ce urmează după ce divinul lichid se scurge este la fel de important. De la figurile geometrice de la suprafața cafelei până la sfaturile cu privire la felul în care cafea ar trebui băută. Sorbită.
Cred că ați înțeles, cuvântul „barista”, prezent și în presa românească, are legătură cu „bar”. Diferența e că un barman se ocupă de lichidele reci.
(Foto: pixabay.com)