Proiectul „Muzica pe Roţi” ajunge duminică în 6 cartiere ale Timişoarei
Articol de Mihai Junea, 9 septembrie 2016, 11:31
Asociația Cultural-Educațională MELOPOLIS organizează duminică, 11 septembrie, în cadrul proiectului MUZICA PE ROȚI, o serie de concerte în 6 locații din tot atâtea cartiere timișorene: BisericaOrtodoxă din Plopi (ora 11.45), ParculUzinei (ora 13.00), PiațaTraian (ora 14.00),
ParculCopiilor- intrare str. Michelangelo (ora 15.30), ParculTriade (ora 17.30), Gara de Nord- holul caselor de bilete (ora 19.00).
Proiectul MUZICA PE ROȚI se înscrie în Strategia culturală a Municipiului Timișoara 2014- 2024, Axa 2 Timișoara implicată, obiectivele 2.2. Creșterea participării culturale în cartierele timișorene, 2.3 Dezvoltarea de noi categorii de public pentru actul cultural timișorean, 2.4 Acces sporit la cultură pentru grupurile de risc și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local.
Ideea proiectului MUZICA PE ROȚI a apărut într-un context în care se impune creșterea participării culturale în cartierele Timișoarei, nevoie identificată atât în studiul sociologic Cercetare în Timișoara și Timiș, realizat în anul 2014, cât și din consultările din cadrul procesului de elaborare a Strategiei culturale a Municipiului Timișoara 2014- 2024. Deși apreciau în mare măsură calitatea și diversitatea acțiunilor culturale locale, cetățenii orașului și-au exprimat și dezamăgirea că acestea se întâmplă preponderent în centrul orașului, iar în cartiere actul cultural se desfăşoară rar.
Proiectul îşi propune în același timp să dezvolte noi categorii de public, și anume acelea care nu frecventează instituțiile de cultură și evenimentele culturale cu acces plătit, printr-o abordare alternativă și neconvențională. Practic, așa cum se defineşte și în titlul proiectului, vom duce MUZICA PE ROȚI acolo unde este nevoie de ea: în cartierele orașului, pe lângă spațiile de petrecere a timpului liber, în parcuri, în piețe și spații aglomerate. Sunt vizate și grupurile de risc din cartierele aflate la periferie (Plopi/Kunz, malurile Begăi) sau grupuri de risc concentrate în anumite locații (Piața Traian).
Credem că muzica clasică poate fi pe gustul tuturor, atunci când este oferită cu bucurie în spaţii neconvenţionale, iar repertoriul pe care l-am ales împreună cu partenerii noștri este accesibil și pentru necunoscători ( lucrări de Strauss, Vivaldi, Mozart, Chopin, Brahms, musical și operetă, etc).
Invitarea în proiect a reprezentanților școlii de muzică din oraș- Colegiul Național de Artă
Ion Vidu și Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest, elevi și studenți
aflați în diverse etape de formare muzicală, aduce o notă proaspătă în proiect și răspunde
nevoii acestor tineri artiști de a se promova și de a participa la activități culturale
extracuriculare. Totodată, prezența muzicienilor profesioniști, cu experiență concertistică, din cadrul Filarmonicii Banatul, va întări și certifica calitatea și profesionalismul acestui demers.
În cadrul proiectului vor participa 40 de muzicieni, soliști și membrii în 8 formații Instrumentale și vocal-instrumentale, îndrumați de 6 coordonatori.