Studenţii timişoreni aduc reţetele tradiţionale bănăţene în restaurante
Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara vor aduce reţetele tradiţionale bănăţene în meniurile restaurantelor din Timişoara. ‘Zupa de tăiţei’, ţuica de smochine sau tortul sârbesc vor figura în meniurile restaurantelor timişorene.
Articol de Radio Timișoara, 14 iulie 2014, 18:29
În ultimele luni, o echipă de cercetători împreună cu studenţi ai universităţii timişorene au cules zeci de reţete culinare tradiţionale din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, dar şi din banatul sârbesc. Reţetele culese de la gospodinele din regiune vor fi publicate într-o carte de bucate cu specific bănăţean, care va fi lansată, în curând, la Timişoara.
Cartea de bucate va fi tipărită în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, care îşi propune să valorifice potenţialul turistic din Banatul istoric.
Directorul Institutului Intercultural Timişoara, Corina Răceanu, mărturiseşte că turiştii străini vor să încerce reţete tradiţionale din Banat, însă meniurile restaurantelor timişorene nu conţin astfel de mâncăruri.
Cartea de bucate va oferi multe surprize persoanelor obişnuite cu gastronomia bănăţeană. Coordonatorul proiectului “Living Heritage” derulat de Universitatea de Vest, prof. univ. dr. Otilia Hedeşan, spune că sunt zone în regiunea de vest în care se produce ţuica de smochine. Dulceaţa şi ţuica de smochine pot fi realizate pentru că în unele zone climatul mediteranean își spune cuvântul, mai precizează managerul proiectului, Otilia Hedeșan.
Cercetările de teren au fost efectuate în localităţiile din şapte areale din Banat şi anume Făget, Herneacova, Herculane, Caransebeș, Dubova, Kikinda și Zrenjanin.
Pe lângă cartea de bucate, proiectul prevede editarea unei cărţi cu legende şi povestiri despre Banat şi una despre oamenii locului.
Sursa foto: Living Heritage