? Vom fi capitală europeană: ne-am îndeplinit „visele” sau „visurile”?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 28 septembrie 2016, 09:56
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 20 septembrie 2016)
Cea mai mare veste pentru timișoreni în ultima aproape 100 de ani a sosit vineri, 16 septembrie: Timișoara a câștigat competiția pentru titlul de capitală culturală a Europei în anul 2021. A fost o explozie de bucurie fiindcă un asemenea titlu presupune și investiții ce vor schimba fața orașului. Sincer să fiu, eu nu credeam că juriul va alege Timișoara fiindcă, toată lumea știe că orașul Cluj găzduiește prestigioase festivaluri internaționale. Asta în vreme ce Timișoara este cam săracă la acest capitol. Numai că „filosofia” juriului european s-a referit nu la ce viață culturală avem, ci la ce viață culturală poate dezvolta un asemenea proiect. Fiindcă, spre deosebire de Cluj, Timișoara este o mică Europă. Iar un mic detaliu se pare că a înclinat definitiv balanța în favoarea orașului nostru. La intrarea în Cluj, numele maghiar al metrolpolei nu apare scris! Ceea ce reflectă o mentalitate la antipodul proiectului european!
Mă întorc la specificul rubricii mele și observ că, la aflarea nominalizării Timișoarei, la cald, unii au reacționat cu o bucurie. Dintre multele reacții mi-a atras atenția una: „Mi-am îndeplinit toate visele”.
În limba română, vis înseamnă două lucruri distincte: primul, cel propriu, se referă la activitatea creierului din timpul somnului, când visăm. Pluralul acestui substantiv este „vise”. Când ne referim la vise ca la niște așteptări, proiecții de viitor, la plural spunem, corect, „visuri”.
Așadar, ne-am împlinit toate visurile.