Muzeul viu al satului bănățean prinde contur
Construcția celor patru case tradiționale, specifice etniilor din Banat, a început recent, în incinta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara. Căsuțele, tradiționale românești, sârbești, maghiare și șvăbești sunt ridicate acum în proporție de 30% iar specialiștii estimează că acestea vor fi finalizate până în toamnă. Fiecare locuință va avea un anumit specific meșteșugăresc – agricultură, țesătorie, fierărie și olărit.
Articol de Carla Chiu, 16 iulie 2014, 18:28 / actualizat: 16 iulie 2014, 20:50
Proiectul, coordonat de Agenția de Dezvoltare Economică Timiș, se desfășoară în parteneriat cu județul Csongrad, Ungaria, și are un element inovator: în cele patru case tradiționale ar urma să locuiască, permanent, familii de țărani, care vor primi turiști în vizită. În această perioadă, coordonatorii proiectului încearcă să stabilească criteriile de selecție pentru cei dispuși să trăiască la fel ca odinioară, fără telefon mobil și cu opinci în picioare.
Directorul ADETIM, Sergiu Bălașa, spune că, în cazul în care nu se vor găsi doritori, se vor angaja familii care să interpreteze un rol pe care să îl pună în scenă, pentru vizitatori.
În cadrul acestui proiect, în județul Csongrad din Ungaria, urmează să fie reabilitate șapte case tradiționale, dintr-un sat pescăresc.
Sursa foto: tion.ro