? Parada pălăriilor în Piața Victoriei din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 15 octombrie 2016, 06:16 / actualizat: 15 octombrie 2016, 15:45
La prima ediție a Paradei pălăriilor, participanții și-au prezentat accesoriile după care au pornit într-o paradă în Piața Victoriei. La final, pe platoul Operei, au fost premiate cele mai originale pălării prezentate.
”Parada Pălăriilor este o manifestare ce se subscrie Capitalei Culturale Europene 2021 şi am avut un moment dedicat acestui aspect. Astfel, doamnele au făcut o reverenţă, iar au domnii au spus ‘Jos pălăria!’ în faţa celor care au făcut posibil ca oraşul să obţină acest titlu. Indiscutabil, moda pălăriei poate reînvia la Timişoara. Deja foarte mulţi tineri din oraş, băieţi şi fete, poartă în ultimii ani pălărie, nu doar de soare. La parada de astăzi am avut participanţi de toate vârstele, mai ales că Timişoara are o tradiţie în ceea ce priveşte eleganţa şi se pare că va reînvia destul de serios”, a declarat Rodica Şuba, preşedinta filialei Timişoara a Asociaţiei Femeilor Antreprenor din România, organizatorul evenimentului.
Timişoara a fost primul oraş din sud-estul Europei în care a fost deschisă o fabrică de pălării (1896) de către austrieci, primul proprietar fiind Filip Lenstein. De pe benzile fabricii au ieşit mii de pălării din lână şi păr de iepure, apoi berete civile sau militare, creaţii pentru ocazii mondene sau pentru ieşirile cotidiene, turbane de înmormântare ori bascul muncitoresc, pălării pentru biserică, pentru duminică, pălăria de seară, pălării cu cloş, pălării bărbăteşti, tichii. Toate erau confecţionate din materiale de primă calitate, din fetru, catifea sau stofă, simple sau cu mătase, cu flori sau cu ace elegante cu perle.