Semnal de alarmă de la Timișoara: E criză de ingineri în România. Facultățile umaniste primesc, însă, 70% din locurile bugetate
Articol de Radio Timișoara, 28 octombrie 2016, 17:08
Situaţia dezechilibrează mult piaţa, spune rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, prezent astăzi la Timişoara.
Circa 70% din locurile bugetate în România sunt pe științe sociale sau științe economice și doar 30%, în acești 26 de ani, pe medicină, inginerie și științe exacte – matematică, fizică, chimie. Este o mare greșală, suntem în contra curentului. Suntem peste 300.000 de ingineri care au părăsit România, după 1989. Este o criză majoră de ingineri, în acest moment, pe piața forței de muncă peste tot în țară, în special în centrele urbane mari.
Politehniştii atrag atenţia şi că masterul nu aduce avantaje absolventului, consideră rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Viorel Şerban:
De fapt, astăzi, un absolvent de Master nu se bucură de drepturi suplimentare. Ocupația ca absolvent de Master nu diferă de ocupația, de exemplu, pentru titlul de inginer. Solicităm unele modificări legate de durata ciclului de studii și legate de rolul pe care trebuie să îl joace programele de Master ca programe de specializare a inginerilor
Reuniţi la Timişoara, rectorii de la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara au lucrat la o rezoluţie care să fie transmisă mai departe Ministerului Educaţiei, pentru a fi analizată.