? Premierul Cioloș consideră taxa radio o contribuţie pentru a fi informaţi liber
„Taxa radio nu este o taxă propriu-zisă, ci o contribuţie pentru dreptul cetăţenilor de a fi informaţi liber şi la independenţa instituţiilor publice” – a declarat premierul Dacian Cioloş, la Radio România Actualităţi.
Articol de Radio Timisoara, 2 noiembrie 2016, 19:24
Este cea mai recentă luare de poziţie pe această temă, care se adaugă altor opinii exprimate în ultima perioadă de federaţii sindicale, asociaţii culturale sau de mass-media.
E bine să fie eliminate anumite taxe, mai ales cele care cresc birocraţia şi complică vieţile oamenilor – consideră premierul Dacian Cioloş.
În cazul taxei radio însă aceasta nu este o taxă propriu-zisă – a explicat şeful guvernului – şi, în plus, nu este cazul să existe un intermediar între cetăţean şi radioul public, care este al tuturor.
Dacian Cioloş: „E vorba, de fapt, de o contribuţie pe care o face fiecare cetăţean al României direct. Pentru că – sigur, unii spun dar de ce nu colectăm noi banii respectivi şi să-i dăm noi de la guvern – pentru că nu e cazul să fie un intermediar între radioul public, care este al românilor, şi români direct.
Declaraţia a fost făcută ieri, când Radio România a împlinit 88 de ani și premierul a fost invitatul emisiunii „Dincolo de ziduri”.
https://www.youtube.com/watch?v=KCwRqczNbcE
În majoritatea ţărilor europene – între care Franţa, Germania, Italia sau Marea Britanie – această taxă este sursa de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune, precum BBC sau Radio France.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care elimină taxa radio-tv, declara însă recent că radioul şi televiziunea publică vor avea un parcurs predictibil, având asigurată independenţa editorială.
Legea se află în prezent la Preşedinţie pentru promulgare.
Sursa informații: Radio România Actualități
Foto, imagine și montaj video: Alexandru Dolea