? Happy Mouse Day tuturor!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 30 noiembrie 2016, 07:30
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 24 noiembrie 2016)
De regulă, ne amintim când este ziua cuiva sau atunci când comemorăm dispariția unei personalități. Eu cred că și lucurile ce ne-au schimbat viața merită atenția noastră. Uite, de pildă, săptămâna trecută, mouse-ul de computer a împlinit 46 de ani.
Inventat de către Douglas Engelbart în 1963, mouse-ul a trebuit să aștepte încă 7 ani când, în 17 noiembrie 1970, a primit brevetul. Până a primi botezul de suflet, mouse-ul s-a numit „indicator de poziție X-Y”, a fost conceput din lemn și se deplasa printr-un sistem de curele.
Denumirea de mouse (șoarece) i-a fost dată din cauza firului plasat în spatele dispozitivului, ce seamănă cu o codiță. Acum codița i-a cam dispărut fiindcă există mouse-ul fără fir, dar asta e o altă problemă.
Francezii îi spun „souris”, exprimând șoricelul pe limba lor, rușii l-au tradus și ei, scriindu-l în alfabetul lor, evident cu aceeași semnificație, germanii au avantajul că termenul seamănă cu cel englezesc și îl numesc „Maus”, spaniolii îi spun „raton”, iar italienii folosesc termenul original din engleză., ca, de altfel, și românii.
Așadar, scriem „mouse”, exact așa cum se scrie în limba engleză. Iar atunci când avem forma articulată cu articolul hotărât, despărțim cu o linioară ultimele două litere, „–ul”.
(Foto: pixabay.com)