Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei
Articol de Radio Timișoara, 30 noiembrie 2016, 09:00
Astăzi este şi sărbătoare în care nu se lucrează, declarată prin lege în anul 2012. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc onomastica.
Sfântul Andrei este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei.
Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor, era frate al Sfântului Apostol Petru, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Sfântul Andrei a fost la început ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și de la acesta a aflat de întruparea Mântuitorului Hristos. Sfântul Andrei L-a vestit pe Hristos pentru prima dată, spunându-i despre El fratelui său Simon (Petru). Pentru aceasta Sfântului Andrei i se mai spune și Apostolul cel dintâi chemat al Domnului.
În ceea ce privește misiunea de creștinare a neamurilor, Tradiția Bisericii arată că Sfinții Apostolii au tras la sorți și au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, celui întâi chemat, i-a căzut sortul să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția (Dobrogea) și până în Crimeea.
Sfântul Apostol Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus mai pe urmă „Crucea Sfântului Andrei”.
O mulțime de tradiții se leagă de sărbătoarea Sfântului Andrei, când se poate afla prognoza pentru anul următor. Tradiţia spune că se iau 12 cepe care se duc în podul casei şi se lasă acolo până în seara de Crăciun. Fiecărei luni a anului îi corespunde o ceapă. Cepele care s-au stricat semnifica luni ploioase cu grindină, iar cele care au încolţit, luni favorabile pentru recolta.
La fel se face şi cu grâul care este pus la încolţit pentru fiecare membru al familiei. Cel al cărui grâu este frumos şi înalt se spune că va avea un an bun cu bani şi sănătate. Dacă în noaptea Sfântului Andrei este senin şi cald, atunci vom avea o iarnă blândă, dacă este ger, vom avea o iarnă grea.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Loredana Demaio:
Foto: tvr.ro