Lansarea lucrării istorice „Imaginea Etnicilor Germani la Românii din Transilvania, după 1918”, la Deva Mall
8 decembrie 2016 @ 17:00 – 19:00 – 8 decembrie, ora 17:00, Deva Mall, Salle d’Or Un eveniment cultural de inalta tinuta: lansarea volumului intitulat „Imaginea etnicilor germani la romanii din Transilvania dupa 1918. Studiu de caz: judetele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orala”, volum semnat de istoricul Cosmin Budeanca Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva in parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun […]
Articol de Mihai Junea, 8 decembrie 2016, 17:00
8 decembrie, ora 17:00, Deva Mall, Salle d’Or
Un eveniment cultural de inalta tinuta: lansarea volumului intitulat
„Imaginea etnicilor germani la romanii din Transilvania dupa 1918. Studiu de caz: judetele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orala”,
volum semnat de istoricul Cosmin Budeanca
Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva in parteneriat cu Editura Cetatea de Scaun din Targoviste organizeaza in ziua de 8 decembrie 2016, ora 17.00, in incinta Deva Mall, etajul 4, Salle d’Or, un eveniment cultural de inalta tinuta: lansarea volumului intitulat „Imaginea etnicilor germani la romanii din Transilvania dupa 1918. Studiu de caz: judetele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orala”, volum semnat de istoricul Cosmin Budeanca. Alaturi de autor, vor fi prezenti si vor vorbi despre carte dr. Livia Sicoie-Coroi, dr. Dorin Petresc si dr. Daniel I. Iancu. Volumul a aparut la Editura Cetatea de Scaun din Targoviste, in anul 2016.
Istoricul Cosmin Budeanca, nascut la Orastie in 1975, este licentiat al Facultatii de Istorie si Filozofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), absolvent al studiilor aprofundate de istorie orala in cadrul aceleiasi facultati (1998). Este doctor in istorie la Universitatea „Babes-Bolyai” (2008). În prezent este expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.
A coordonat mai multe proiecte de cercetare si a publicat numeroase volume, studii, articole pe tema rezistentei anticomuniste din Romania, a represiunii politice din Romania comunista, a regimului comunist analizat sub multiple unghiuri, a experientei carcerale, a vietii private in regimul comunist. A fost preocupat de relatia majoritate-minoritate in Romania, de modul in care sunt percepute minoritatile etnice si care este imaginea acestora la nivelul mentalului majoritatii romanesti.
Volumul de fata foloseste instrumentarul specific istoriei orale si autorul face o ampla trecere in revista a relatiei dintre romanii transilvaneni din judetele Hunedoara, Alba si Sibiu si etnicii germani stabiliti aici de secole. Dupa prezentarea metodologiei cercetarii si evidentierea cadrului general privind istoria etnicilor germani pe teritoriul Romaniei, autorul da cuvantul celor 122 de martori care, prin declaratiile, prin amintirile lor, fac o adevarata trecere in revista a prezentei germanilor in diversele perioade istorice din 1918 pana in zilele noastre. Localitatile hunedorene din care au fost stranse informatii sunt Orastie, Aurel Vlaicu, Batiz si Romos.
Facem cunostinta, prin declaratiile martorilor romani, cu o aproape exhaustiva imagine a germanilor: prezentarea ocupatiilor acestora, prezenta lor in viata politica a Romaniei, evidentierea efectelor diverselor ideologii asupra nemtilor transilvaneni, inclusiv national-socialismul, deportarea in Uniunea Sovietica, situatia lor sub politica duplicitara a lui Ceausescu, obiceiurile, sarbatorile, costumatia, trasaturile de caracter etc. Din declaratiile celor 122 de martori se poate compune o imagine veridica a etnicilor germani din aceasta parte a Transilvaniei.
Autorul este de parere ca, procedand astfel, a reusit sa recupereze „un mic fragment dintr-o istorie care moare, deoarece Romania a cunoscut dupa 1989 o scadere dramatica a numarului etnicilor germani, atat datorita emigrarii masive spre Germania, cat mai ales trecerii necrutatoare a timpului”. Gratie stapanirii tehnicilor de istorie orala, prin consemnarea declaratiilor martorilor, autorul a adus la lumina numeroase povesti de viata care au ajutat la conturarea unei imagini cat mai corecte a comunitatii germane din aceste trei judete ardelenesti. Autorul considera ca aceasta lucrare „poate contribui la umplerea unui gol si sa reprezinte, totodata, un punct de plecare spre analize mai ample si spre o intelegere mai profunda a celui de langa noi, cu rezultate benefice pentru o evolutie pozitiva a societatii romanesti”. Volumul lui Cosmin Budeanca este valoros prin noutatea abordarii relatiei majoritate-minoritate intr-un spatiu multietnic, caracterizat prin multiculturalism si convietuire indelungata.