Sfântul Ştefan: Tradiţii şi obiceiuri. Peste 450.000 de români îşi sărbătoresc onomastica
Articol de Radio Timișoara, 27 decembrie 2016, 06:30
Locul unde era îngropat Sfântul Ştefan a fost descoperit in anul 415, iar din anul 560 moaştele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.
Potrivit tradiţiei, este bine ca în această zi să ai în casă o icoană cu Sfântul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, pentru că acesta îi ajută pe cei bolnavi. Se mai spune că icoana trebuie sfinţită tocmai în aceasta zi.
Tot Sfântul Ştefan îi ajută pe cei care au un conflict cu alte persoane să se împace cu acestea. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu nimeni în aceasta zi, pentru a nu fi pedepsit cu boli şi greutăţi. La slujba de Sfântul Ştefan sunt pomeniţi cei care au murit în imprejurari dramatice şi se dă de pomană celor care poarta numele sfântului.
Pe 27 decembrie este bine să dăruiţi o candelă aprinsă sau o icoană cu Sfântul Ştefan pentru sporul casei şi pentru sanatatea apropiaţilor.
Se mai spune ca în aceasta zi este bine să se evite drumeţiile în zonele de munte sau în locuri izolate, pentru a nu îţi pune viaţa în pericol.
Peste 450.000 de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ştefan, cei mai mulţi fiind bărbaţi – 330.256, iar cele mai răspândite nume sunt Ştefan, Ştefania si Istvan, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Afacerilor Interne.