Sârbii din Banat se pregătesc pentru sărbătoarea Crăciunului pe stil vechi
Articol de Radio Timișoara, 6 ianuarie 2017, 05:36 / actualizat: 6 ianuarie 2017, 8:27
Potrivit părintelui Ognean Plavşici, protopop al Bisericii Ortodoxe Sârbe Arad – Centru, diferenţa de 13 zile dintre calendarele gregorian şi cel iulian este dată de calculele astronomice făcute în vremea Papei Grigore al VIII-lea, în anul 1582.
Conform tradiției, în dimineața Ajunului de Crăciun, capul familiei de sârbi ortodocși merge în pădure pentru a aduce acasă un trunchi de stejar sau de fag numit ‘badnjak’.
“’Badnjak’ simbolizând Sfânta Treime, era pus în cel mai luminat colţ din încăpere, întotdeauna lângă icoană, după care prin casă erau aruncate paie, simbolizând aşternutul din ieslea în care s-a născut Pruncul Sfânt şi care nu erau măturate până după sărbători”, a explicat părintele Ognean Plavşici.
În timpul acesta copiii obişnuiau să cânte colinde de Crăciun, iar gospodina arunca prin casă bani, grâu şi bomboane.
Un alt obicei era ca în seara de Ajun, să se ia cina stând pe jos, în jurul unei feţe de masă albe, întinsă în mijlocul camerei peste paie, pe care gazda aprindea lumânarea de Crăciun. Înainte de cină însă, în toate casele se spune Troparul Crăciunului, un imn de slavă care laudă naşterea lui Iisus Hristos, Troparul spunându-se în toate cele trei zile ale Crăciunului.
Alte obiceiuri simbolice erau colacul, aşezat la masă pe patru mere roşii şi, de asemenea paharul cu vin roşu, cu miere şi grâu.
După încheierea acestui ritual, familia se aşeza la o cină de post, la lumina flăcărilor ‘badnjakului’.
Obiceiul de a arde ‘badnjakului’ se păstrează mai ales în comunităţile sârbeşti mai mici, acesta fiind ars în seara de Ajun faţa bisericii, iar tăciunii se duc a doua zi pe câmp, pentru fertilizarea ogoarelor.
Împodobirea bradului de Crăciun, obicei care nu făcea parte din tradiţiile sârbilor, a fost adoptat cu timpul de către multe familii de sârbi, majoritatea sârbilor din Banat sărbătorind în prezent atât Crăciunul românesc, cât şi cel sârbesc.