Ascultă Radio România Timișoara Live • 

?? Povestea cofetăriei Arendt, localul timișorean unde prăjiturile erau servite în farfurii Rosenthal

?? Povestea cofetăriei Arendt, localul timișorean unde prăjiturile erau servite în farfurii Rosenthal

Articol de Radio Timișoara, 22 ianuarie 2017, 09:26

Cofetăria Arendt din Iosefin era locul unde se putea gusta cel mai bun Cremeş, bunătăţile erau servite în farfurii de porţelan Rosenthal, iar tacâmurile erau de argint. Povestea cofetăriei începe în anul 1929, când timişoreanul Iuliu Arendt a deschis această afacere. Nepotul acestuia, Alfred Kosar, care a trăit mulţi în Germania, a revenit în Timişoara, iar acum ne poartă prin oraşul de altădată.

Bunicul meu a fost cofetar. A învăţat meseria asta la cofetăria Kobelt, care era unde acum se află McDonald’s. Acest cofătar, Kobelt, i-a sugerat bunicului să cumpere o cofetărie, care era de vânzare, în Iosefin, pe General Berthelot nr.6. Proprietarul, unul Boncescu tocmai a ieşit la pensie. Bunicul era atunci şi tânăr căsătorit. Aşa se face că în octombrie 1929, a cumpărat inventarul cofetăriei şi a început să dezvolte şi să lucreze la cofetăria Arendt.

Totul a mers bine până după al doilea Război Mondial, când a venit naţionalizarea.

În cartea de muncă a bunicului, din 1921 era scris: calfă. Iar din 1929: patron. Acest lucru scrie până în 1949. Începând cu acest an apare scris: muncitor necalificat la fabrica Tehnometal. Asta au făcut comuniştii dintr-un patron care şi-a condus cu succes afacerea timp de 20 de ani.

Iuliu Arendt a devebit ajutor de bucătar la cantina Tehnometalului, apoi a ieşit la pensie. A murit la Timişoara, în 1965. Nu a renunţat însă niciodată să facă prăjituri acasă, iar acesta a fost o perioadă foarte fericită în copilăria lui Alfred Kosar.

Eu mai făceam pe curierul cu tavele pline cu pateuri proaspete, care trebuiau duse prin vecini. Făcea totul acasă, în bucătărie. Aveam voie să degust din tot ce se făcea acolo, a fost senzaţional. Eram fericit, vedeam cum face crema de ciocolată, tortul de ciocolată, de la A la Z. Am prins toată producţia de prăjituri şi de fursecuri. Bunica era axată mai mult pe bucătărie, pentru că înainte, cei 20 de angajaţi de la cofetărie serveau prânzul împreună. Bunica se ocupa de masa lor. Nu conta că erai ucenic sau patron, toţi primeau acea mâncare bună făcută de bunica. Aşa era obiceiul. Ea făcea contabilitatea, dar făcea şi bucătăria.

Talentul de cofetari a fost moştenit de fiica lui Iuliu Arendt, nu însă şi de către Alfred Kosar, care a devenit un priceput optician.

După închiderea cofetăriei de către comunişti, în acel loc a funcţionat bufetul Oltul iar apoi magazinul Bunul Gospodar. De foarte mulţi ani nu mai funcţionează însă nimic, iar astăzi, clădirea se află în stare avansată de degradare.

Ascultați povestea istorisită de Alfred Kosar în reportajul realizat de Ștefan Both:

Zăpadă consistentă în Parâng și Retezat. Recomandările salvamontiștilor pe Cod roșu
joi, 21 noiembrie 2024, 12:10

Zăpadă consistentă în Parâng și Retezat. Recomandările salvamontiștilor pe Cod roșu

Stratul de zăpadă în staţiunea Parâng, din Valea Jiului, măsoară astăzi peste 20 de centimetri, iar în staţiunea Râuşor, din Retezat,...

Zăpadă consistentă în Parâng și Retezat. Recomandările salvamontiștilor pe Cod roșu
Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol
joi, 21 noiembrie 2024, 11:59

Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod galben de intensificări de vânt valabil până deseară la ora 23.00. În zona de munte...

Avertizări meteo de ninsori, polei și vânt. A fost emis și un Cod roșu de viscol
Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a
joi, 21 noiembrie 2024, 11:59

Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a

Concursul, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în perioada 1 octombrie – 5 noiembrie 2024, s-a adresat elevilor din...

Câștigătorii concursului național cu temă istorică pentru elevi ”Vreau să povestesc”, ediția a IV-a
Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri
joi, 21 noiembrie 2024, 11:49

Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri

Poliția Locală a confiscat primul camion din care se debarasau ilegal deșeuri pe un teren viran de la ieșirea spre comuna Săcălaz. Vehiculul...

Primul camion confiscat la Timișoara pentru abandon ilegal de deșeuri
joi, 21 noiembrie 2024, 11:41

Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi. Recomandări pentru pomicultori

Campania de toamnă de plantare a pomilor fructiferi s-a dovedit a fi, de această dată, mai anevoioasă din cauza deficitului de apă din sol. Pe...

Cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi. Recomandări pentru pomicultori
joi, 21 noiembrie 2024, 08:24

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei

Compania de termoficare precizează că măsura este necesară pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de...

Fără apă caldă și căldură în zona centrală a Timișoarei
joi, 21 noiembrie 2024, 08:03

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea se va răci accentuat. Cerul va fi variabil în cursul zilei, când, în estul regiunii va mai ninge slab, iar în sud vor fi...

Vremea în Banat și Crișana
miercuri, 20 noiembrie 2024, 20:59

Novi Beograd depășește Oradea; bihorenii rămân cu șanse de calificare

La capătul primului sfert, gazdele au luat un avantaj de două goluri, scor 4-2, iar la jumătatea partidei 7-4. Reprizele a 3-a și a 4-a au adus...

Novi Beograd depășește Oradea; bihorenii rămân cu șanse de calificare