? Greșelile de limbă română nici nu se amnistiază, nici nu se grațiază. Doar se corectează!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 8 februarie 2017, 07:01
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47.
(rubrică difuzată în 6 februarie 2017)
Astăzi am o propunere nemaiauzită, în premieră absolută pentru toți jurnaliștii din România! Ce-ar fi ca persoanele publice care comit grave greșeli de exprimare să primească un arest preventiv la domiciliu de vreo 30 de zile? Sigur, mă gândesc la un arest simbolic la domiciliu, nu vă fie teamă! Adică, în tot acest timp, agramații din lumea politică și nu numai să nu fie invitați la niciun post de televiziune, de radio. Și nici măcar să nu mai scriem pe blog de dumnealor. Iar pe paginile sau pe ecranele monitoarelor să apară un anunț de felul: „În urma violării repetate a limbii române, Doamna sau Domnul X a primit arest simbolic la domiciliu!”
Evident, era o glumă care, sincer să fiu, nu mi-ar fi displăcut să o văd pusă în practică. Știu însă că e aproape imposibil, așa că revin la semnalarea unor greșeli de vorbire sau de scriere. Și revin la primele cuvinte ale rubricii mele de astăzi: „Astăzi am o propunere nemaiauzită…” „Nemaiauzită” se scrie într-un singur cuvânt. Ca și „nemaiauzind” sau asemenea altor cuvinte în care apar prefixul negativ „ne” și adverbul „mai”.
Nu vreau să fac teorie, așa că vă explic foarte simplu de ce „nemai” se scrie împreună cu gerunziul sau participiul ce urmează: fiindcă, în limba română, cuvântul „ne” cu sensul de negație, pur și simplu nu există.