?? La Timişoara a apărut prima statuie vivantă. Povestea artistului care îi dă ‘viaţă’ lui Charlie Chaplin
Articol de Radio Timișoara, 2 martie 2017, 14:45 / actualizat: 2 martie 2017, 17:30
Statuia vie care îl întruchipeză pe Charlie Chaplin poate sta ore în şir nemişcată şi iese în evidenţă prin albul ţinutei cât şi al machiajului. Doar pantofii supradimensionaţi, bastonul, cravata şi mustaţa desenată sunt negre. Mimul, care poartă o perucă albă, mănuşi şi un melon, stă cocoţat pe o cutie albă.. Omul din spatele măştii este Toni Varuti care povesteşte că, de-a lungul timpului, a mai întruchipat şi alte personaje, precum Cristofor Columb, Dante Alighieri sau Pinocchio, în timp ce se afla în Italia. Toni Varuti spune că la noi în ţară oamenii au încă multe prejudecăţi, în vreme ce în străinătate artele stradale sunt un mod de viaţă şi o meserie.
Artistul mim este din Oltenia. A urmat liceul la Craiova iar apoi a studiat Facultatea de Psihologie la Sibiu.
Originile mele sunt un pic dispersate în spaţiu. Părinţii mei sunt olteni, iar Ceauşescu a găsit de cuviinţă să îi repartizeze undeva pe la Reghin-Mureş, iar ei au găsit de cuviinţă să mă procreeze. Apoi s-au retras spre casă, asta însemnând la Dăbuleni, până pe la 14 ani şi apoi am plecat la liceu în Craiova şi am început o facultate, Ştiinţe Economice. Era evident că nu eram făcut pentru Ştiinţe Economice. Am renunţat la facultatea de la Craiova şi m-am dus la Sibiu unde am făcut Facultatea de Psihologie.
Trecătorii din Piaţa Victoriei se opresc şi analizează reacţiile artistului mim. Din când în când, “statuia” prinde viaţă, face cu ochiul, interacţionează cu publicul, iar copiii sunt răsplităţi cu câte o bomboană.
Toni Varuti povesteşte că a lucrat ca mim în numeroase oraşe din Italia şi Franţa. Artistul spune că reuşeşte să traiască din banii pe care îi câştigă.
Dacă nu aş reuşi să trăiesc din banii pe care îi fac, în momentul prestaţiei mele aş fi foarte concentrat pe partea financiară şi asta ar pune o stavilă între mine şi public. Ştiind că, la sfârşit, reuşesc să trăiesc, sunt relaxat şi asta face bine activităţii mele.
Primii artişti care au interpretat roluri de statui vivante au fost londonezii Gilbert şi George în anii ’60. Antonio Santos, cunoscut cu numele de Staticman, este cel mai celebru min, fiind inclus în Cartea Recordurilor, pentru că a stat în picioare nemişcat timp de 15 ore, 5 minute şi 55 secunde.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Ştefan Both: