? Probleme cu „cel, cea, cei, cele” în anumite situații
Articol de Dana Florea, 10 mai 2017, 10:51
Ori de câte ori vine vorba despre catastrofe în știrile din presă, ciulesc urechile fiindcă, adesea, apar greșeli de exprimare. Nu vă spun dinainte la ce greșeli de exprimare este vorba, ci vă propun să le depistăm împreună. Vă amintiți probabil, la finele lunii februarie, America de Sud a fost lovită de inundații catastrofale. Pe un site al unei televiziuni private am găsit următoarea știre despre Chile: „Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă.”
Acum vă rog să ciuliți urechile, la rândul vostru, fiindcă voi recrie textul și voi strecura o greșeală de gramatică:
„Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în statul Chile. Cele mai grav afectate regiuni sunt cele în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă.”
Ați sesizat greșeala? Pentru cei care nu au esizat-o, repet acum variant corectă:
„Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat un adevărat dezastru în statul Chile. Cel mai grav afectate regiuni sunt cele în centrul ţării, unde un milion de gospodării nu mai au acces la apă potabilă.”
Așadar, corectă este forma „cel mai grav afectate regiuni”. După cum corecte sunt formele „cel mai grav afectați bolnavi” și așa mai departe. „Cel” se acordă cu adverbul „grav”, și nu cu substantivele ce urmează. Sigur, atunci când spunem „cele mai afectate regiuni”, acordul se face firesc.
(rubrică difuzată în 3 mai 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/