? Lui Ana sau Anei? Lui Edith sau Edithei?
Articol de Dana Florea, 12 mai 2017, 13:08
Acum câteva luni, am scris un text însoțitor într-un catalog de artă dedicat unei foarte interesante artiste timișorene. Numele ei ete Edith Torony și sunt convins că persoanele care frecventează artele plastice știu despre cine este vorba. Evident nu despre pictura lui Edith Torony va fi vorba în rubrica de astăzi, ci despre o problemă de limba română. Da, fiindcă în ultima corectură, în pagină, am observant că persoana care se ocupa cu editarea textului a schimbat toate formele de genitiv sau dativ în care apărea numele artistei. Ca să fiu mai clar, în loc de „pictura lui Edith Torony”, apărea „pictura Edithei Torony”.
Sigur, în limba română, foarte multe nume de persoane feminine/de femei fac genitivul/dativul cu ajutorul desinențelor „-ei” și „-ăi”. Drept pentru care, spunem Anei, Mariei, Ancăi, Eugeniei, Liviei, Deliei ș.a.m.d. În cazul numelor feminine străine însă lucrurile nu se petrec tot așa. Astfel, e greu de suportat o propoziție de felul „frumusețea Elisabethei Taylor”. Spunem, firesc, „frumusețea lui Elisabeth Taylor”, adică folosim articolul hotărât proclitic. Sau, ca să invoc un nume de actriță mai aproape de noi, Uma Thurman, actrița fetiș a lui Tarantino, cum ar suna „frumusețea Umei Thurman”? Ciudat.
Așadar, numele feminine străine, dar și cele terminate în consoane, se declină cu articolul „lui”: lui Carmen, lui Margareth Thatcher, dar Margaretei Pâslaru, lui Alice, lui Michelle!
(rubrică difuzată în 5 mai 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/