Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad, la final în acest weekend. PROGRAM
E weekend și încă sărbătorim teatrul nou la Arad. În ultimele 2 două zile de FITN producțiile de teatru selecționate de Claudiu Groza – adunate din România năravurilor noastre – vin din Oradea (Teatrul „Szigligeti Színház”, Oradea – Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes”), București (Teatrul UNTEATRU, Teatrul Excelsior & Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, Teatrul Luni de la Green Hours&Frilensăr), Cluj (Compania Create.Act.Enjoy), dar și din Arad (Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran).
Articol de Radio Timisoara, 13 mai 2017, 10:10 / actualizat: 13 mai 2017, 19:47
Sâmbătă 13 mai, începem mai devreme. La ora 11.00, la Sala Studio, Cristina Pavel, Mara Popa, Edward Horvath, Valentin Sas, Andrei Maria, Robert Batki, Valentin Maria, adică Trupa de teatru licean francofon a Asociaţiei Amifran – Association Roumaine pour la Défense et l’illustration de la Langue Française”, conduse de regizorul Florin Didilescu vor juca într-un spectacolul în limba franceză: Un être hors pair / Un om de milioane de Ioan Peter. Traducerea şi adaptarea textului în limba franceză îi aparțin Lianei Didilescu-Marechal, regia lui Florin Didilescu, iar costumele lui Puşa Selejan. Aranjamentul muzical: Georgiana Maria. Un spectacol de doar o oră despre trăinicia sau deziluzia visurilor umane.
De la 19.00 se desfășoară pe scena Sălii Mari o adevărată manifestare de forțe. Un spectacol de teatru-dans care te izbește prin simplitate și profesionalism, un spectacol în regia lui Levente Dimény, cu o muzică specială marca Cári Tibor. Spectacolul se numește Coliziuni și este produs de Ansamblul Profesionist „Nagyvárad Táncegyüttes” din cadrul Teatrului „Szigligeti Színház”, Oradea.
Seara se încheie cu un semnal de alarmă la adresa societății. De la ora 20.30, la Sala Studio ne apucăm să scormonim după lucrurile cu adevărat importante din viața noastră socială. Are nevoie de mai multă atenție viața noastră, are nevoie de mai multă atenţie statul, lumea, cel de lângă noi? Râmâne să aflăm din discursul bine proporționat al celor 5 actori: Silviu Debu, Ionuț Vișan, Sabrina Iașchevici, Mădălina Enea, Cristina Casian. Regia spectacolului îi aparține Sânzianei Stoican iar scenografia lui Valentin Vârlan. Are nevoie de multă atenție! este o producție a Teatrului UNTEATRU, București.
Duminică, 14 mai, în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad avem în scenă 11 actori tineri.
Începem la ora 18.30, la Sala Studio, unde Serena Secară și Andreea Șovan ne spun sincer și fără ocolișuri că trăim încă în paradoxuri. Iar paradoxul dintre societatea aparent progresistă şi condiţia femeii – în continuare subordonată protectoratului masculin – este o temă recurentă în mass-media, idee pe care regizoarea Adina Lazăr, și ea tot actriță de profesie – ajutată de texte de Ruth Smythers, Ştefan Mako – o expune în Pena. Un spectacol inclus în secțiunea MicROmânia despre durerea de a fi femeie, despre pierderea identității și a controlului asupra vieții, produs de Compania Create.Act.Enjoy, Cluj-Napoca.
Nu putea lipsi din programul Festivalului un spectacol marca Gigi Căciuleanu, cu atât mai mult cu cât #EmojiPlay este o reflecție simbolică a universurilor închise în Facebook, Instagram, Twitter, etc., universuri atât de cunoscute publicului tânăr. Un spectacol despre un limbaj codificat, despre semnele universale care aproape înlocuiesc limbajul nostru comun. Așadar, vă așteptăm la Sala Mare, ora 20.00, să vedeți un spectacol de teatru-coregrafic cu dans-actorii: Ana Vişan, Irina Strungăreanu, Adrian Nour, Alexandru Călin, pus în scenă de Gigi Căciuleanu și produs de Teatrul Excelsior & Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
„#Emojiplay este un spectacol viu, amuzant, jucăuş, uşor, fluid, care o să bucure în special tinerii (care îşi vor regăsi conversaţiile de pe reţelele virtuale)” – Corina Dima, Ziarul Metropolis.
Seara de 14 mai și ultima din Festivalul nostru se încheie cu Mioritza (ora 21.30, Sala Studio) un spectacol de Daniel Chirilă, ce face parte dintr-o trilogie considerată a fi debutul Trupei independente Frilensăr: Mălăieş în călcăieş – Tristory I (adaptare după Capra cu trei iezi), #daughter sau HadikaTsuki – Tristory II (pornind de la românescul Fata babei şi fata moşneagului şi de la niponul Fata cu potirul pe cap) şi Mioritza – Tristory III.
Este o adaptare extrem de liberă după basmul popular Mioriţa ce-i are în distribuţie pe: Dumitru Georgescu, Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Tiberiu Enache, Daniel Chirilă. Un spectacol sincer despre „libertatea de a reciti texte de hăt-hăt cu ochii şi cordul de post-post-(modernist) și libertatea de a le re-scrie pentru scenă (Green Hours, kilometrul 0 al frilensărilor teatrali româneşti) anului 2016, adicătelea cu muzicile, luminile, efectele, ritmurile epocii, libertatea de a le căuta, găsi şi re-formula esenţele venerabile, aşezându-le alături de întrebările prezentului” (Mihai Brezeanu – scena9.ro)
Haideţi la teatru! Să vedeţi ultimele spectacole din cadrul ediţiei 5 a FITN Arad!