EDITORIAL | Cluburi de tradiție versus noile invenții
Liga I de fotbal stabilește mâine a doua formație retrogradată și trupa ce va juca două meciuri în plus, cele de baraj. Nu voi vorbi astăzi despre cele trei echipe implicate în duel, nici despre agitația și îndoielile create în jurul lor și a unei părți din celelalte cinci competitoare ale playout-ului, ci voi face referire la – haideți să-i spunem așa – ”geografia” Ligii I.
Articol de Adrian Schindarli, 3 iunie 2017, 09:45 / actualizat: 3 iunie 2017, 11:00
De câțiva ani, eșalonul prim al fotbalului nostru propune halte precum Chiajna, Voluntari, Urziceni, cea din urmă aureolată cu un titlu de campioană și cu o participare onorabilă în Liga Campionilor, dar dispărută apoi de pe hartă. Sigur, nu este de acuzat dorința celor din localități fără tradiție să ajungă în prim planul fotbalului nostru și cu atât mai puțin faptul că au de unde investi. Nu ele sunt vinovate că echipele cu nume din România ori dispar ori au mari probleme.
Dispariția adevăratelor UTA, Poli, falimentului lui FC Bihor, U Cluj, Petrolul sunt consecința marasmului economic. A fost mai ușor să închizi cluburi pe minus și să recurgi la inginerii financiare, decât să le salvezi cu adevărat, astfel că s-a făcut loc pentru lumea nouă din fotbal. Pe de altă parte, federalilor le convine să interacționeze cu nou-venitele decât cu cluburile faimoase. Într-un anumit fel poți negocia sau te poți impune în relația cu vecinul de la Academica din Clinceni, într-altul cu cineva de la Farul Constanța ori FC Baia Mare, ca să adaug alte două echipe dispărute.
Sezonul acesta, jumătate din liga secundă de fotbal și-a disputat meciurile în Ilfov, iar prima promovată din serie a fost o grupare bucureșteană care a refuzat sistematic să fie televizată și care-l are în frunte pe unul dintre conducătorii legendari de pe la noi. Fotbal românesc, mai ai mult până te faci bine!