ANALIZĂ: Șapte prim-divizionare, o singură sală polivalentă
A fost primăvara promovărilor în sportul timișorean. În sporturile de echipă desfășurate în sală, Timișoara s-a îmbogățit cu patru noi prim-divizionare în ultima lună. Au obținut accesul în elită, în ordine, voleibalistele de la UVT Agroland, baschetbaliștii de la Timba, baschetbalistele de la SCM și voleibaliștii de la Universitatea de Vest. Numărul prim-divizionarelor de sală a ajuns astfel la șapte, în elită evoluând deja baschetbaliștii de la BCT, handbaliștii de la SCM Poli și echipa de fotbal în sală Informatica.
Articol de Gabriel Toth, 11 iunie 2017, 09:20
La prima vedere, Timișoara are motive de mândrie. Are însă și motive suficiente de îngrijorare, deoarece, în acest moment, e imposibil de imaginat cum și unde își vor desfășura activitatea – în condiții decente, bineînțeles – toate aceste șapte echipe.
Sala „Constantin Jude” a rămas, chiar și în 2017, unica variantă mai de Doamne ajută pentru echipele sportive ale orașului. Însă împărțirea pozițiilor de antrenament pe parcursul unei singure zile pentru șapte echipe e aproape imposibilă din punct de vedere matematic. Acum, mai mult ca niciodată, se simte lipsa unei arene noi, care să mai elibereze din programul suprasolicitat al bătrânei „Olimpia”. Sala Politehnicii, care în octombrie va intra în al 9-lea an de șantier, pare deja un obiectiv dat uitării chiar și de autorități. Aleșii locali au început, în schimb, un război al declarațiilor pe tema unei săli polivalente de 16.000 de locuri, mărul discordiei fiind amplasamentul acesteia: Timișoara sau Giroc.
Indiferent de motivele pentru care construcția sălii de lângă Baza 2 stagnează, dincolo de argumentele pentru amplasamentul uriașei săli polivalente, Timișoara sportivă are nevoie de soluții chiar acum, când se află într-o situație în care, mai devreme sau mai târziu, tot ar fi ajuns.
Șapte prim-divizionare în sporturile de sală. Un record pentru Timișoara nu doar de la revoluție încoace. Ultimul sezon în care s-a mai consemnat o asemenea situație a fost 1981/1982! Iar recordul absolut a fost de 8 echipe de primă ligă în sală, în ediția 1973/1974, când baschetul masculin și handbalul feminin aveau câte două reprezentante în prima ligă. Recordul poate fi atins chiar peste un an, în eventualitatea în care toate echipele prezente în acest moment în primele ligi nu vor retrograda. SCM Timișoara pune pe picioare o puternică secție de handbal feminin, care își propune promovarea încă din primul sezon.
Italianul are o vorbă: Non c’è due…senza tre, adică, nu e doi fără trei. Timișoreanul o poate refraza în curând: nu e șapte fără opt. Sau, altfel spus, unde înghesui șapte, e loc și de opt.