Muncitorii din Serbia, interesați să lucreze la firmele din Timiș. Se lucrează la aspectele legislative
Criza de muncitori din vestul ţării va fi rezolvată prin crearea unei reţele pentru mobilitatea forţei de muncă în zona transfrontalieră româno-sârbă.
Articol de Radio Timișoara, 27 iulie 2017, 20:13
Proiectul Labor Net este un parteneriat între Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi insituţia similară din Kikinda, Serbia. Iniţiativa comună va ajuta atât şomerii din grupuri defavorizate, cât şi companiile, spune directorul CCIAT Florica Chiriţă.
“Știm că la noi în județ există criză a forței de muncă și de acest lucru ne-am ocupat anul trecut când am scris acest proiect și l-am câștigat. Din Serbia știm că cetățenii sârbi doresc să vină să lucreze la companiile noastre și noi nu suntem pregătiți legislativ pentru acest lucru. De aceea, Camera de Comerț face demersuri în continuare la Guvernul României pentru ca acel acord de securitate socială să fie implementat. Acel acord a fost semnat în 28 octombrie 2016 și sperăm, cât de curând, să fie implementat”, a precizat Florica Chiriță.
În Timiş este nevoie de forţă de muncă în Timişoara, Lugoj, Sânnicolau-Mare, dar şi zonele limitrofe acestora, spune directorul AJOFM Timiş Marcel Miclău.
“Faptul că se aduce forță din Serbia și din state ale Uniunii Europene ne ajută să reglăm piața muncii. Doar că aceste lucruri trebuie reglementate și la nivel de permis de muncă, pentru că Serbia este stat non UE, și, bineînțeles, legat de punctele de frontieră și tranzitul pe care ei trebuie să îl facă. Se caută și munca necalificată dar, mai ales, avem profesiile cu studii medii și aici mă refer la operator domeniul serviciilor de bază, dar și meseriile de bază cum ar fi constructor, dulgher, electrician”, a declarat Marcel Miclău.
Rata şomajului în Timiş este una dintre cele mai scăzute din România: 1,3 la sută.