FOTO / Festivalul folcloric de la Moneasa a fost însoţit şi în acest an de târgul meşterilor populari / Rezultatele concursului
La ediţia din acest an au intrat în concurs 11 solişti vocali din judeţele: Arad, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Suceava şi Timiş. Acompaniaţi de Orchestra “Rapsozii Zarandului”, ei au evoluat în faţa unui public pregătit să-i susţină cu aplauze, la îndemnul prezentatoarei, interpreta de la Moneasa Voichiţa Suba. Exigent dar înţelegător şi priceput, Petrică Paşca, dirijorul formaţiei şi organizator al evenimentului, i-a avut alături atât pe instrumentiştii săi cât şi pe colaboratorii de nădejde: Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Tiberiu Crişan şi Voichiţa Suba.
Articol de Daniela Bacila, 21 august 2017, 13:35
Invitaţii Ramona şi Petrică Viţa, Nicuşor şi Nicolae Mureşan au fost întâmpinaţi şi ei cu drag de publicul de la Moneasa, turişti aflaţi în staţiune, localnici şi iubitori de cântec între care nu a lipsit nici în acest an domnul Mircea Dărău din Sântana, prezent la toate cele 48 de ediţii ale festivalului.
Rezultatele concursului:
Premiul I: Vlăduţ Sărmaş – jud. Bistriţa Năsăud
Premiul al II-lea: Roxana Rozovlean – jud. Timiş
Premiul al III-lea: Mădălina Păcurar – jud. Arad
Menţiuni: Cătălina Rotaru – jus. Suceava
Alexandru Abel Chirodean – jud. Arad
De o îndelungată tradiţie se bucură şi Târgul meşterilor populari organizat în aceeaşi perioadă cu festivalul cântecului popular, pe care Primăria din Moneasa a ţinut să-l păstreze, chiar dacă Centrul Cultural Judeţean Arad a organizat o astfel de manifestare la Radna, în 15 august, cu prilejul pelerinajului de Sântămăria Mare. Unii dintre meşterii populari prezenţi la Moneasa au fost şi la Radna, alţii au refuzat să schimbe tradiţia. Am întâlnit clujeni care au venit pentru prima dată în staţiune şi s-au arătat deosebit de încântaţi de locaţie, conţinut şi organizare. Numim câţiva dintre ei, pe care-i puteţi vedea în fotografii, dorindu-le să-şi păstreze preocupările atât de frumoase şi valoroase:
-Maria şi Gheorghe Iorga din Horezu – Râmnicu Vâlcea cu celebra ceramică de Horezu
-Ioan Igreţi din Lazuri – Arad cu decoraţiuni româneşti
-Iulia Morar din Cluj cu ţesături şi alte obiecte sculpate în lemn (ceasuri, tacâmuri etc.)
-Elvira Gavriş din judeţul Cluj cu ţesături şi elemente de costum popular
-Petru Crişan din Pâncota cu pălării
-Raul Bocşe din judeţul Bihor cu obiecte din ceramică
Foto: Daniela Băcilă