? Despre hoția la români, și ceva de bine
Articol de Dana Florea, 11 septembrie 2017, 10:07
Nu îmi plac concluziile generalizatoare, dar nu mă pot abține să nu observ că, în spatial mental românesc hoția are parte de un tratament cam nefiresc. Mai întâi, vă reamintesc faptul că, în celebra noastră baladă Miorița, doi ciobani vor să îl omoare pe un al treilea pentru a-i fura oile. Asta în zorii aurorali ai poporului nostru, dacă îmi permiteți aceată frumoasă expresie în care cuvântul auroral se referă la începuturile pierdute în cețurile din zorii istoriei. Ascultătorii care au absolvit, vorba vine, grădinița în alte vremuri își amintesc o celebră poezie în care un cățeluș cu părul creț, după ce fură o rață dintr-un coteț nespecificat, comite sperjur. Adică, pur și simplu, minte. Dar minte sfruntat, adică în ciuda tuturor evidențelor. În fine, substantivul hoț are o valoare neașteptată în cazul vocative: atunci când îi spui unuia hoțule, cuvântul poate avea și o încărcătură afectivă. Sigur, cu acest sens, vorbim despre antifrază, adică despre sensul opus pe care i-l acordăm unui cuvânt. Când spunem că un gest este criminal, știm la ce ne referim, dar când exclamăm, despre o femeie frumoasă, de pildă, că e criminală, spunem complet altceva și avem de-a face cu un superlativ absolut.
În fine, vă semnalez că verbul a fura are o sinonimie bogată: a sustrage, a ciordi, a mangli, a subtiliza, a șparli, a șterpeli, a furgăsi, a sfeterisi, a pungăși. Și nu vreau să uit un neologism cu privire la boala hoției ce se cheamă cleptomanie.
La final, fiindcă de mult nu v-am mai spus o glumă, iată una în care apare un sinonim total neașteptat pentru a fura. Într-o gașcă de hoți, în timp ce unul dintre ei se îmbrăca dichisit, altul îl întreabă intrigat: „Unde te duci așa dichisit, Gicule?” „Să-mi cumpăr o cămașă.” „Auzi, dacă nu te vede vânzătoarea, cumpără-mi și mie una!”
(rubrică difuzată în 5 septembrie 2017)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 şi 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
(Foto: bacaoanu.ro)