Ziua Internațională Alzheimer. Centrul pentru persoane în dificultate mai poate primi bătrâni cu această afecțiune /FOTO & AUDIO-VIDEO
Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer a fost sărbătorită astăzi, 21 septembrie, la Centrul de asistență și recuperare persoane aflate în dificultate din Timișoara printr-un spectacol realizat chiar de cei care beneficiază de servicii, cărora li s-au alăturat elevi ai Colegiului Național de Artă ”Ion Vidu ”. Înainte de momentul artistic au transmis mesaje beneficiarilor centrului consilierii Locali Daniela Mariș și Adrian Orza, dar și directorul Direcției de Asistență Socială, d-na Rodica Cojan (care a și recitat o poezie dedicată aparținătorilor acestora), iar la final psihologul Andreea Manolache a prezentat activitatea centrului.
Articol de Radio Timisoara, 21 septembrie 2017, 21:21 / actualizat: 16 iulie 2018, 10:50
Bolnavii de Alzheimer beneficiază la acest centru al Direcției de Asistență Socială Timișoara de servicii de consiliere socială, psihologică și medicală, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, meloterapie, artterapie. Spațiul renovat și echipat printr-o finanțare din fonduri europene permite acum primirea în cele mai bune condiții a bolnavilor cu această boală în stadiu de început sau mediu, dar și a altor persoane cu dizabilități, Parkinsin, hemipareză sau care se recuperează în urma unui accident cerebral vascular. Celor cu probleme locomotorii li se pune la dispoziție transport, iar de câteva săptămâni se asigură și masa de dimineață și prânz.
Mai sunt încă locuri libere la acest centru de zi, cei interesați, bolnavi sau aparținători, îl pot vizita în zona Mehala, de luni și până vineri, între orele 8:30-12:30, pe str. Ioan Plavoșin, nr. 21, telefon 0256 286487.
Tot astăzi, de Ziua Internațională Alzheimer, specialiștii Centrul Memoriei Timișoara (care s-a mutat acum pe str. Legumiculturii, nr. 2, program: luni-vineri 15-19) au testat gratuit memoria doritorilor, în vederea depistării precoce a deficitului cognitiv sau al tulburărilor de memorie.Ați putut afla detalii încă de ieri, în emisiunea ”De la om la OM” , la care au fost invitate Dr. Daniela Reisz -Președinte și Simona Vintilă- Director executiv.
Vineri 29 septembrie, de la ora 19, în spațiul cultural Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2) va fi rememorată personalitatea celei care a fost Dr. Aurora Heim (1963-2017) și va fi prezentat spectacolul „Blessed” de Simona Vintilă, al cărei producător a fost dr. Aurora Heim.
Centrul de zi pentru persoane în dificultate
Centrul este situat în Timişoara, str. Ioan Plavoşin, nr. 21 (cartierul Mehala), telefon 0256-286487. Serviciile sociale se acordă într-o clădire renovată şi echipată printr-o finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.
Centrul se adresează mai ales persoanelor vârstnice suferind de boala Alzheimer, de boala Parkinson, celor care se recuperează în urma unui accident cerebral vascular, persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora.
Activităţile desfăşurate în centru sunt: consiliere socială, psihologică şi medicală, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, meloterapie, club de danş atelier de pictură. În funcţie de interesul arătat de beneficiari, se iniţiază şi alte tipuri de activităţi. Spaţiul este generos şi fiecare tip de activitate se desfăşoară în încăperi special amenajate. Personalul de specialitate este format din: medic, asistent social, psiholog, kinetoterapeut, ergoterapeut, logoped şi meloterapeut, o parte a acestor specialişti desfăşurându-şi activitatea şi în cadrul altor servicii sociale furnizate de către Direcţia de Asistenţă Socială.
Prin furnizarea acestui serviciu social se urmăreşte:
- îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor şi prevenirea instituţionalizării acestora prin dezvoltarea de servicii sociale alternative;
- identificarea, evaluarea şi includerea beneficiarilor în servicii/programe sociale potrivit nevoilor identificate pentru limitarea unor situaţii de dificultate şi vulnerabilitate care pot duce la marginalizare, stigmatizare sau excludere socială;
- asigurarea unui ambient corespunzător pentru petrecerea timpului liber şi resocializare, în vederea menţinerii sau readaptării capacităţilor fizice şi intelectuale;
- asigurarea de asistenţă socială, psihologică şi medicală, individuală sau de grup
- menţinerea în parametrii de funcţionare acceptabili o durată cât mai îndelungată a persoanelor vârstnice suferind de boala Alzheimer şi Parkinson;
- împiedicarea degradării relaţiilor intrafamiliale.
Pentru a beneficia de serviciile Centrului de zi pentru persoane în dificultate, cei interesaţi trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să aibă domiciliul în municipiul Timişoara
- să fie diagnosticaţi cu boala Alzheimer, boala Parkinson, în recuperare după un accident vascular cerebral sau să fie încadraţi într-un grad de handicap uşor, mediu sau accentuat
- să fie înscrişi la medic de familie şi în evidenţa unui medic specialist
- să poată prezenta recomandare de la medicul specialist pentru frecventarea centrului.
Centrul poate fi vizitat zilnic de persoanele interesate pentru înscriere. în zona Mehala, de luni și până vineri, între orele 8:30-12:30, pe str. Ioan Plavoșin, nr. 21, telefon 0256 286487.