Clădirea unuia dintre cele mai elegante hoteluri ale Timișoarei de odinioară își recapătă strălucirea
Unul dintre cele mai renumite hoteluri din Timişoara de acum 200 de ani era Der Trompeter, devenit apoi hotelul Hungaria. Clădirea sSe află pe strada Eugeniu de Savoya colţ cu strada Augustin Pacha și este cunoscută drept Casa Cuza.
Articol de Radio Timișoara, 15 octombrie 2017, 21:29
La Timișoara a început, treptat, restaurarea clădirilor de patrimoniu în perspectiva anului 2021 când orașul de pe Bega va fi Capitală Culturală Europeană. Multe imobile sunt încă acoperite de schele, iar altele așteaptă să intre în renovare, fiind emise autorizațiile.
Casa Cuza este acum în faza finală de reabilitare, lucrările fiind demarate în urma cu un an. Firma care s-a ocupat de lucrări a început să demonteze schelele, iar trecătorii pot admira imobilul care și-a recăpătat splendoarea de odinioară.
Clădirea care a găzduit cel mai luxos hotel al Timişoarei a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. La început avea numai un etaj, şi aparţinea judecătorului Anton Seltman. În anul 1899 i s-a ridicat etajul al doilea, povesteşte istoricul timişorean Ioan Szekernyes.
Aici trăgeau persoane din înalta societate şi oameni bogaţi, conţi, duci sau împăraţi. Prin 1780 o cameră cu pat costa 15 cruceri. Un meniu copios costa 10 cruceri. În anul 1807, locuieşte în acest elegant hotel împăratul Francisc I. Mai apoi, chiar în mai multe rânduri, aici poposeşte împăratul Franz Josef al Austriei.
În numărul din 7 martie 1866 al ziarului de limbă germană Temeswarer Zeiting, consemna cazarea prinţul Alexandru Ioan Cuza, în drumul său de exil.
Pe peretele clădirii se află o placă de marmură care dă de ştire că în 1866, Cuza, primul domn al Principatelor Române, în drum spre exil a poposit aici. Din păcate, nu există niciun anunţ despre vizita împăratului Francisc I din 1807 sau despre vizitele lui Franz Josef.
Foto: Ștefan Both