Povestea tinerei care a construit cea mai modernă seră din țară: Când am intrat în bancă cu un copil în brațe nu m-au luat în seamă
Cea mai mare investiție românească în legumicultură din vestul țării a fost inaugurată în localitatea timișeană Biled.
Articol de Radio Timișoara, 20 octombrie 2017, 10:13
Inițial s-a vrut un ștrand modern, alimentat cu apă termală. În cele din urmă, apa termală a fost pusă la treabă pentru producția de tomate. O idee îndrăzneață pusă în practică de familia Răileanu.
Silvia Răileanu, mamă a patru copii, a constatat că micuții sunt mari consumatori de roșii cu condiția să fie de calitate, adică să aibă gust. A cercetat piața, a căutat soluții și parteneri și, după trei ani de zbateri, a reușit să construiască cea mai modernă seră din vestul țării, acoperită cu sticlă și întinsă pe 1,7 hectare.
“Ce a fost greu? Cred că, în primul rând, m-a dezavantajat vârsta. Acum trei ani, când am intrat prima dată în bancă cu un copil în brațe nu prea m-au luat în seamă. Am mai mers, am mai insistat până i-am convins să se uite peste proiect. După ce am semnat pentru fonduri europene a fost și mai ușor pentru că dacă crede o instituție a statului în proiectul nostru, probabil este și fezabil. Atunci l-au studiat. Nu a fost ușor. Dar am învățat că dacă ți se închide ușa, intri pe geam”, mărturisește Silvia Răileanu.
Tehnologia de cultivare a roșiilor la Biled este de ultimă generație și are la bază un model olandez implemntat de clusterul Holland House of Horticulture. Tehnologul șef va fi computerul care va decide de câtă apă, substanță nutritivă sau lumină are nevoie planta. Apa geotermală va fi combinată cu apa produsă în boilere, în timp ce înrădăcinarea plantelor se va realiza prin utilizarea celui mai nou substrat natural de pe piața mondială compus din coajă de nucă de cocos. După cum spun specialiștii, gustul roșiei nu va avea cu nimic de suferit, chiar dimpotrivă.
Se vor produce roșii cocktail, o varietate de roșii cherry, pentru că prognozele de preț în sezonul rece – 2,5 euro/kg – prefigurează o amortizare a investiției în următorii cinci ani. Banii care trebuie recuperați nu sunt puțini, respectiv peste 2 milioane de euro.
În primă instanță, supermarketurile vor fi varianta de luat în seamă pentru comercializare. Însă și desfacerea directă este o soluție.
“Mi-aș dori foarte mult să le vindem în Timișoara, Arad, Lugoj. În viitor am vrea să vindem direct. Eventual, chiar să facem automate cum se vând ouăle, laptele. Am văzut afară și automate de roșii. Sau un sistem de distribuție directă, acasă la om. Mie așa îmi aduce o doamnă de la Sânncolau Mare, merele. Când am nevoie, fac comandă, îmi vin acasă. În primă fază, având creditul bancar, credem că o parte din producție o vom vinde prin supermarketuri”, mai spune Silvia Răileanu.
Primele răsaduri vor fi plantate în sere în a doua jumătate a lunii decembrie, urmând ca în luna februarie să poată fi culese primele roșii. Calculele indică o producție spectaculoasă care poate ajunge și la o tonă și jumătate zilnic, vreme de mai bine de 10 luni.
Povestea familiei Răileanu confirmă că atunci când își propui puțin, obții puțin, dar atunci când vrei mult ajungi să construiești cea mai modernă seră din România.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: