Fotografie, film și sunet la festivalul internațional Analog Mania de la Timișoara / PROGRAM
23 octombrie 2017 – 27 octombrie 2017 @ 19:00 – A cincea ediție a festivalul internațional „Analog Mania” și prima ediție a festivalului internațional studențesc „Student Analog Mania” vor avea loc la Timișoara în perioada 23 – 29 octombrie 2017. În digitalul secol XXI, artiști din toată lumea se reîntorc la tehnici și tehnologie analogică, fie că este vorba despre fotografie, film sau sunet. „Analog […]
Articol de Dana Florea, 23 octombrie 2017, 19:00 / actualizat: 26 octombrie 2017, 10:19
A cincea ediție a festivalul internațional „Analog Mania” și prima ediție a festivalului internațional studențesc „Student Analog Mania” vor avea loc la Timișoara în perioada 23 – 29 octombrie 2017.
În digitalul secol XXI, artiști din toată lumea se reîntorc la tehnici și tehnologie analogică, fie că este vorba despre fotografie, film sau sunet.
„Analog Mania” si „Student Analog Mania” aduc la Timișoara artiști și studenți din Austria, Croația, Germania, Polonia, Anglia, Turcia, Panama și România. Timp de o săptămână, la Casa Artelor, Galeria Multifuncțională, Filarmonica, Librăria Cărturești și la Casa Studenților vor avea loc proiecții, vernisaje, concerte și workshop-uri.
„Mâinile care dăruiesc primesc în dar. Am început acum cinci ani sub sloganul „cel mai mic festival din oraș”, am crescut și vom merge mai departe cu ajutorul lui Dumnezeu dăruind comunității o sărbătoare cu multă căldură… analogică.” spune Emil Kindlein – fondator Analog Mania.
Festivalul este organizat de Asociația Casa Luminii și Casa de Cultură a Studenților Timișoara. Toate evenimetele se desfășoară începând cu orele 19.
Programul festivalului
Luni, 23 octombrie
ora 19:00 OchoReSotto (Austria) vor deschide festivalul în curtea interioară a Casei Artelor. Este vorba despre 3 artişti din Graz şi anume Lia Rädler, Volker Paul Sernetz şi Stefan Sobotkacare se prezintă ca „projection artists, space designer and experimental film makers” pasionaţi de super 8, 16mm şi tehnică de proiecţie analogică. De la Berlin până la Tokyo OchoReSotto au prezentat „live”, adevărate instalaţii vizuale şi de sunet. Pentru Analog Mania 2017 cei trei propun un special a cărei prezentare sună cam aşa: strictly analog orckestra, tape-to-tape recorder, super 8 & 16mm, slides & synths. Ziua de luni e o seară de neratat în cadrul Analog Mania.
Marți, 24. Octombrie
ora 19:00 la Centrul Multifuncțional Bastionvom vernisa expoziţia „Fragile”a artistului fotograf Vjeran Hrpkadin Croaţia. Este vorba de lucrări realizate în tehnica colodiu umed. Valoarea expoziţiei nu constă doar în faptul că vor fi prezentate clişeele de sticlă originale, ci și în abordarea unei teme zguduitoare. Fragilitatea mediul artistic ales, sticla, contrasteaza cu subiectele puternice ales de fotograf. Vjeran Hrpkaeste profesor la Academy of Arts Osijekşi vine la Timişoara împreună cu unii dintre discipoli, împreună cu lucrări de fotografie cu intervenţii de grafică. Tomaž Jelenc, Dario Brkic, Antonela Juriša şi Krunoslav Dundovic sunt numele al câtorva dintre ei. Prin tehnicile şi maniera de expunere prezentate, această seară este o premieră pentru Timişoara, un eveniment estetic şi emoţional deosebit.
Joi 26 octombrie
ora 18:00 în spaţiul primitor al Aulei Bibliotecii Centrale vor fi prezentate „Filme timişorene inovatoare”. Asociaţia Cineclub CFR Timişoara, prezintă patru filme metaforă, de foarte scurt metraj, realizate pe peliculă de 16 mm, între anii 1969-1971, o perioadă de relativă deschidere în societatea românească. Ele reflectă căutările estetice inovatoare ale tinerilor cineaşti timişoreni ai momentului respectiv. Lumini (1969), 4 min., autor Vasile Moise, Bau (1969), 2 min., autor Lucian Ionică, Nuca şi aluna, (1970), autor Iosif Costinaş, Aripi (1971), 2 min., autor Lucian Ionică. După proiecţie, doi dintre autori vor intra în dialog cu publicul şi vor prezenta modul în care au fost realizate atunci aceste filme.
Vineri 27 octombrie
ora 19:00, Sergiu Cătană şi Anghel Mailat au ales Sala Studio a CaseiArtelorpentru un performance de sunet analogic. Cei doi, fondatorii mai multor proiecte muzicale din oraş, sunt constant prezenţi pe scenă cu o serie de formaţii timişorene dar ne propun acum o altă stare. Anghel Mailat a ales ca instrument de expresie sintetizatorul iar Sergiu Cătană va pendula între sunetul de atmosferă şi ritm. Vă propunem o seară cu doua „feţe” binecunoscute publicului dar cu faţa încă necunoscută a celor doi artişti: sunetul analogic.
„Analog Mania se rafineză cu fiecare an ce trece. Analog Mania se dezvoltă spre zona artelor de fuziune foto-film-sunet. Analog Mania este un organsim viu.” mai spune Emil Kindlein.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.