FOTO/ AUDIO/ Brânza de oaie de la Chișineu Criș ajunge în Statele Unite ale Americii
Investiția ciobanilor arădeni, din zona orașului Chișineu Criș, într-o fabrică de lactate începe să își arate roadele. La șase ani de la deschidere, fabrica este pe profit.
Articol de Radio Timișoara, 29 noiembrie 2017, 14:01
Fabrica procesează întreaga cantitate de lapte produsă în fermele ciobanilor asociați dar și de la zeci de ferme din zonă. Brânzeturile și produsele lactate și-au făcut loc pe piața de retail, spune managerul Ioan Branga.
“În special lucrăm cu hipermarketurile și dăm anumite produse: iaurturi, caș dulce, telemea proaspătă, brânză de burduf, brânză de oaie și telemeaua de Sibiu, vreo zece produse. Pe fiecare magazin avem anumite sortimente”, spune Ioan Branga.
Fabrica lucrează, în acest moment, la jumătate din capacitatea de producție. A crescut constant, a mizat pe calitate și a câștigat relativ repede piața internă. Anul acesta a dat lovitura pe piața americană unde a reușit să trimită o tonă de brânză de oaie.
“Am făcut primul export în Statele Unite ale Americii. Avem un colaborator acolo, am semnat un contract cu el și am ieșit cu cele două produse maturate, telemeaua de Sibiu – telemeaua de oaie, cum îi spunem noi – și cu brânza de burduf. Statul american își protejează piața, ei nu îți dau acceptul decât la un produs pe care nu îl au ei. Îți trebuie o firmă de acolo. Asta e politica statului. Nici nu cred că de unul singur ai putea să vinzi la ei”, explică Ioan Branga.
Dacă testul de piață va fi trecut, urmează export masiv spre SUA. Prețul obținut este mult mai mare decât cel plătit pe piața internă.
“Prețurile sunt mult mai bune decât la noi. Acum, fiind primul lot, am trimis cu prețurile comparativ cu ale noastre. La ei prețurile sunt foarte mari, 25 de dolari pe kilogram. Se adaugă, bineînțeles, transport, taxele vamale, mai doi intermediar. Dacă comparăm prețurile de la noi cu cele din America, diferența este foarte mare. Noi sperăm să obținem un preț mult mai bun decât la noi în țară”, spune Ioan Branga.
Din cei 25 de dolari pe kilogram, producătorul arădean estimează că va primi aproximativ 6 – 7 dolari.
Brânza de la Chișineu Criș nu este la prima experiență de acest tip. Până de curând, brânza de aici a plecat pe piața din Cehia. Până la urmă, cea mai bună ofertă a contat. Acum, singura grijă a oierilor arădeni este producă cât mai mult lapte de calitate.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.
GALERIE FOTO: