Au revenit acasă pentru ruga germanilor de la Zăbrani/Guttenbrunn AUDIO FOTO
În comuna Zăbrani din judeţul Arad s-a desfăşurat tradiţionala rugă a germanilor. În prezent, în localitate nu mai locuieştie niciun etnic german, însă cu ocazia sărbătorii au venit din Germania peste o sută de foşti locuitori ai comunei. Localitatea a devenit cunoscută la finele secolului al 19-lea datorită scriitorului german Adam Müller care s-a născut aici şi care şi-a adăugat numelui propriu denumirea germană a localităţii, Guttenbrunn.
Articol de Radio Timișoara, 18 august 2014, 09:54
290 de ani de bună convieţuire româno-germană au fost sărbătoriţi pe tot parcursul săptămânii la Zăbrani/Guttenbrunn. Manifestările au culminat duminică cu ruga bisericii catolice, Kerweihul, cum îi spuneau şvabii care pentru o bună perioadă de timp au constituit o mare parte a populaţiei localităţii.
În vremurile bune, la Guttenbrunn locuiau câteva mii de germani. Comuna era una dintre cele mai dezvoltate şi mai prospere. Ca nivel de bună-stare se compara cu comuna timişană Giarmata. Însă, în ultimii 30 de ani, cei mai mulţi germani au plecat, iar cei care au rămas, au murit. Cu ocazia sărbătorii, aproximativ 130 de foşti locuitori ai comunei s-au reîntors acasă.
Tinerii ansamblului folcloric german Banater Rosmarein din Timişoara au îmbrăcat portul popular şvăbesc tradiţional de Guttenbrunn. Ei au mărşăluit pe străzile comunei şi au reconstituit pentru cei reveniţi acasă din Germania desfăşurarea tradiţională a sărbătorii.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un bal şvăbesc în căminul cultural din localitate la care au participat alături foştii şi actualii locuitori ai comunei Guttenbrunn/Zăbrani.
Atmosfera sărbătorii este suprinsă în reportajul realizat de Adrian Ardelean, Radio Timișoara.
Foto: Adrian Ardelean