Pagină de istorie: Legătura de suflet a Regelui Mihai cu Timișoara
Regele Mihai al României a fost legat, întotdeauna, de vestul țării. În Timișoara a ctitorit Catedrala Mitropolitană și trei universităţi de stat.
Articol de Radio Timișoara, 5 decembrie 2017, 19:26
Catedrala Mitropolitană din Timișoara este ctitoria Regelui Mihai I al României. La momentul sființirii, pe 6 octombrie 1946, au fost prezenți Regele Mihai, Patriarhul Nicodim și premierul de atunci, Petru Groza.
La intrarea în Catedrala Mitropolitană se află o pictură a Regelui Mihai I, în fața căreia a fost pusă, acum, o măsuță cu două candele, unde timișorenii pot merge să țină un moment de reculegere în amintirea regelui și pot aprinde lumânări.
Regelui Mihai I i-a fost decernat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului şi a primit distincţia Doctor Honoris Causa al celor trei universităţi pe care le-a înfiinţat.
Universitatea de Vest din Timișoara a fost înființată prin decretul Regal nr. 660/1944. Universitatea de Vest din Timişoara cuprindea facultaţile de : Drept, Litere si Filozofie, Ştiinte, Medicina Umana, Medicina Veterinara, Farmacie şi Teologie.
Universitatea de Științe Agricole a fost înființată tot prin decret regal, pe 30 iulie 1945 fiind promulgată de către Regele Mihai Legea 617 pentru înființarea Facultății de Agronomie.
La puțin timp după ce i-a fost interzis să revină în țară, în 1990, din Elveția, Majestatea sa spunea că Timișoara este un oraș erou.
Profund atașată de valorile democratice, Casa Regală a României a fost dintotdeauna un pilon de susținere a celor care își imaginau o Românie eliberată de comunism. Revoluţia din decembrie 1989 a însemnat momentul de renaştere al acestor speranţe şi prilej de exprimare a dorinţei de revenire în ţara sa a Maiestăţii Sale Regele Mihai I.
Tratat ca un inamic, pentru a putea să simtă din nou pământ românesc sub tălpile sale, pentru a putea vorbi, din nou, româneşte cu ţăranii, cu cetăţenii ţării pentru care a bătut inima lui neclintit, Maiestatea Sa Regele Mihai I a dat dovadă de extraordinară răbdare în faţa deciziilor bădărane ale conducerii post decembriste care în repetate rânduri i-au interzis revenirea în mijlocul poporului din care face parte.
Coroana regală turnată din ţeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877 este o reprezentare unică a suveranităţii şi independeţei noastre, o reflectare a statului în continuitatea sa istorică. Viitorul este clar, al tinerilor.
Foto: pressalert.ro