Vremea caldă a ajutat dezvoltarea culturilor agricole. Specialiştii avertizează asupra unui risc
Temperaturile neobişnuit de ridicate pentru luna ianuarie nu îi neliniştesc pe fermierii bănăţeni. Deocamdată, culturile înfiinţate în toamnă au o dezvoltare optimă pentru perioada în care ne aflăm.
Articol de Radio Timișoara, 11 ianuarie 2018, 13:22
Prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu, preşedintele Clubului specialiştilor în agricultură din judeţul Timiş, consideră că nu sunt încă motive de îngrijorare.
“Deocamdată nu se pune problema. Eu chiar ieri am fost în câmp şi m-am uitat a cultura de rapiţă şi la cultura de grâu. Este adevărat că a început puţin vegetaţia. Important este ca vârful de creştere să nu sufere. La această dată nu sunt probleme la cele două – hai să spun şi orzul, orzoaica – la aceste culturi înfiinţate în toamnă”, spune preşedintele Clubului specialiştilor în agricultură din judeţul Timiş.
Există însă şi riscuri la care plantele se supun. De exemplu, un episod de temperaturi foarte scăzute, fără zăpadă, ar putea pune în pericol în special cultura de rapiţă.
“Sigur că există un pericol, mai ales la culturile înfiinţate în toamnă şi mă refer în special la rapiţa pentru ulei sau rapiţa furajeră, unde, datorită foliajului destul de bogat intrat în perioada de iarnă, conţinutul de apă este foarte ridicat. Ea a început să vegeteze la aceste temperaturi. Există pericolul ca apariţia unor temperaturi foarte scăzute să influenţeze în mod negativ plantele de cultură, mă refer în special la rapiţă şi la cultura gâului”, explică prof. univ. dr. Aurel Lăzureanu.
Nici pomii fructiferi nu par să fie afectaţi de temperaturile primăvărative. Dr. ing. Nicolae Nicorici, şeful pepinierei Lugoj-Pohalma din subordinea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, spune că singura problemă cu care pomii s-ar putea confrunta ar fi fenomenul de decălire, deci o sensibilitate mai crescută la o schimbare bruscă a temperaturilor.
“Temperaturile acestea, într-adevăr, nu sunt ele cele mai bune. Mulţi se bucură că nu e o iarnă grea, dar problema este dacă va veni un ger de la minus 10 grade încolo, cu durată lungă, că atunci în zona de vest s-ar putea să afecteze piersicul sau caisul. Dacă scăpăm şi e tot aşa, atunci vom avea fructe timpurii pe masă”, spune dr. ing. Nicolae Nicorici.
Cert este că vremea permite tratamente în livezi, în special îmbăierea cu uleiurile horticole dar şi tratamente fungice care să reducă presiunea de boli şi boli şi dăunători mai ridicate în actualele condiţii climatice.
Ascultaţi reportajul realizat de Remus Nistoran: