Concert simfonic cu lucrări de Liszt și Ceaikovski, la Sala Cercului Militar Arad
25 ianuarie 2018 @ 19:00 – Filarmonica de Stat Arad prezintă joi, 25 ianuarie 2018, de la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, una dintre audițiile de excepție ale stagiunii. Concertul abordează ca tematici pianistica lisztiană și arta orchestrală a lui Piotr Ilici Ceaikovski. Alese demonstrativ și interpretate în aceeași seară de formidabilul pianist Mihai Ungureanu, Concertul nr. 1 în mi bemol […]
Articol de Dana Florea, 25 ianuarie 2018, 19:00
Filarmonica de Stat Arad prezintă joi, 25 ianuarie 2018, de la ora 19.00, în Sala Cercului Militar, una dintre audițiile de excepție ale stagiunii. Concertul abordează ca tematici pianistica lisztiană și arta orchestrală a lui Piotr Ilici Ceaikovski.
Alese demonstrativ și interpretate în aceeași seară de formidabilul pianist Mihai Ungureanu, Concertul nr. 1 în mi bemol major și Totentanz, ultima și cea mai paradoxală dintre partiturile concertante semnate de cel mai influent pianist al secolului al XIX-lea, sunt urmate de cea mai concentrată dintre simfoniile lui Piotr Ilici Ceaikovski, cea de a II-a, pe teme populare ucrainiene.
Simfonia op.15, unica partitură care îl plasează pe compozitor în linia naționalistă a marilor săi contemporani, revine după câteva decenii pe pupitrele orchestei simfonice, la propunerea dirijorului Matei Corvin, în calendarul unei stagiuni în care se împlinesc 150 de ani de la dispariția lui Piotr Ilici Ceaikovski.
După ce şi-a perfecţionat studiile de dirijat cu Bernhard Gueller (unul dintre cei mai renumiţi discipoli ai lui Sergiu Celibidache), Matei Corvin a început în anul 1997 o bogată carieră de dirijor. În anul 2000 a fost numit director muzical şi prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar în 2001 director fondator şi dirijor al Cape Town Concert Orchestra. Este de asemenea director muzical şi prim dirijor al orchestrei simfonice a Universităţii din Stellenbosch. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din România, printre care filarmonicile din Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara, Ploieşti, Sibiu, Craiova, Piteşti, Botoşani şi Râmnicu Vâlcea. În prezent colaborează cu orchestre din Africa de Sud, România, Ucraina, Bulgaria şi Italia şi are angajamente viitoare în Belgia şi Italia. Printre colaborările sale de excepţie se numără concertul cu Luciano Pavarotti din Africa de Sud şi acela cu Filarmonica din Johannesburg, unde l-a acompaniat pe legendarul Pinchas Zukerman.
Solist concertist al Filarmonicii Oltenia, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi ale criticii de specialitate. La 16 ani a debutat cu Mi bemolul de Franz Liszt, pe scena Filarmonicii craiovene, în anul 1977 a absolvit cursurile Liceului de Artă din Craiova, iar ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981 susţine o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.