Două comune din Timiș vor să valorifice o comoară de apă geotermală la încălzirea caselor și la un centru de recuperare
Comunele timişene Lovrin şi Gottlob s-au asociat pentru un proiect grandios prin care localităţile ar putea fi încălzite cu apa geotermală. Uniunea Europeană a deschis o sesisune de finanţare pe acest palier, astfel că administraţiile de la Lovrin şi Gottlob nu vor să rateze aceast moment.
Articol de Radio Timișoara, 31 ianuarie 2018, 06:30 / actualizat: 31 ianuarie 2018, 7:38
În Lovrin sunt încălzite cu apă termală încă din anii ’70 aproximativ o sută de locuinţe, realizate în cadrul unui program pilot. Primarul din Gottlob, Gheorghe Nastor, fost primar şi la Lovrin, se luptă de patru ani să acceseze fonduri.
„Suntem în faza în care lucrăm cu o firmă din străinătate și una din Timișoara pentru studiul de fezabilitate pentru elaborarea documentației necesare la Agenția Națională de Resurse Minerale în vederea eliberării autorizației de explorare/exploatare. În principal, depunem un proiect pentru încălzirea localității, începând cu instituțiile, cu unitățile și cu gospodăriile populației. Gottlob și Lovrin, fiecare își face proiectul lui. Ne asociem, dar acum lucrăm individual”, spune primarul Gheorghe Nastor.
Conform estimărilor, realizarea acestui proiect ar costa în jur de 15 milioane de euro.
“În primul rând, metrul ster de lemne la noi în zonă a ajuns la 300 de lei. E incredibil unde se va ajunge. Din punct de vedere al protecției mediului, emisiile în atmosferă de noxe, de fum, începând de la 1.500 de metri până la 2.020 avem o rezervă imensă de până la 90 de grade. Putem merge și mai jos. La noi am putea să le încălzim toate. Suntem în faza în care mergem din casă în casă, undeva la 1.000 de numere”, mai spune Gheorghe Nastor.
Pe lângă proictul de încălzire cu apa geotermală, Primăria Gottlob se va asociaţia cu Consiliul Judeţean Timiş în vederea amenajării unui centru de tratament cu apă termală.
“Zilele trecute am o întâlnire cu președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Dobra se arăta interesat de o asociere între Consiliul Județean și comuna noastră pentru o un centru de recuperare medicală, un centru-pilot. Am văzut în Ungaria așa ceva, la Mórahalom, ungurii au un sistem extraordinar de bine pus la punct și își valorifică fantastic de bine această energie. Noi, în schimb, ce să vă zic. Sper să avem o finalitate bună, implicând, bineînțeles, Spitalul Județean”, mai spune Gheorghe Nastor.
În subsolul din partea de vest a jude’ului Timiș, în zona comunelor Gottlob şi Lovrin, există o rezervă imensă de apă geotermală. Conform specialiştilor, temperatura apei variază între 75 şi 90 de grade Celsius. Este aceaşi falie de unde se alimentează ştrandurile termale de la Mako, Kikinda sau Kanija.