Transplantul renal va fi reluat la Timișoara, după 40 de ani de la prima procedură efectuată aici
Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Judeţean din Timişoara se reînfinţează la 40 de ani de la primul prima intervenție de acest tip efectuată la Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 12 februarie 2018, 20:39
Reprezentanţii Spitalului Județean din Timișoara şi cei ai Consiliului Judeţean Timiș au semnat contractul în valoare de 1,2 milioane de euro cu firma care a câştigat licitaţia pentru amenajarea secţiei de Urologie şi a compartimentului pentru transplant renal.
Managerul Spitalului Judeţean din Timişoara, Marius Craina, spune că unitatea medicală dispune de specialiști bine pregătiți dar și de condiții optime pentru pacienții care nu vor mai fi nevoiți să plece departe de casă pentru un transplant.
„Mă bucur enorm de mult pentru că pacienții care se vor adresa spitalului nostru vor beneficia de condiții deosebite de cazare și tratament, de activitate medicală extraordinar de bine documentată și bine realizată de către specialiști și colegii de la secția de Urologie, iar, datorită reluaării transplantului, acei pacienți care necesită această procedură medicală vor putea fi operați la Timișoara iar transplantul va fi realizat cât mai aproape de casa lor. Dispunem de specialiști de înalt profesionalism și înaltă pregătire profesională ceea ce mă face să fiu extrem de mândru de ceea ce va reprezenta transplantul la Timișoara peste circa doi ani de zile”, a declarat Marius Craina.
Ultimul transplant renal la Timişoara a fost efectuat în anul 2006 pentru că după intrarea României în Uniunea Europeană nu au mai fost respectate condiţiile. Medicul Adalbert Schiller, este unul dintre cei mai vechi specialişti în nefrologie.
„În lumea modernă aproape că este de neconceput ca o unitate de Nefrologie-Urologie să nu fie completată de o unitate de transplant. În perioada în care s-a pornit transplantul eu eram proaspăt absolvent al Universității și profesorul Drăgan, profesorul Bortoș și echipa lor de transplant făceau al doilea transplant din România și primul transplant pe donor cadaveric. Sunt priorități pe care între timp le-am exploatat moderat fără un număr extrem de mare de transplanturi dar constant, pentru ca în ultima perioadă de timp necesitățile de modernizare, pe de o parte, și pe de altă parte o mică parte de personal să ne facă să ne oprim”, spune medicul Adalbert Schiller.
Spitalul va începe demersurile pentru obţinerea acreditării, iar între timp se vor efectua lucrările de modernizare şi amenajare.
“Acest proiect vizează reabilitarea și modernizarea Clinicii de Urologie. Ocupăm etajul cinci al Spitalului Județean. La ora actuală avem un număr de 85 de paturi. Acest proces de reabilitare – modernizare are două compartinente de transplant care va fi practic făcut de la zero și realizarea secției. Patologia este extrem de numeroasă și este foarte complexă. Fiind clinică universitară și fiind singura din vestul țării, foarte multe cazuri complexe ni se adresează, cazuri care nu au rezolvare în altă parte, cazuri care necesită proceduri chirurgicale complexe”, spune șeful secţiei de Urologie, Alin Cumpănaş.
În acest moment, singurul centru din România unde se efectuează transplant renal este la Bucureşti, recent fiind închis şi centrul de la Cluj.