8 martie, de la tradiţie la afacerea cu flori. Festivism sau activism de Ziua Femeii
Adoptată în 1977 de Adunarea Generală a ONU, Ziua Internaţională a Femeii s-a dorit a fi o zi în care să se atragă atenţia asupra drepturilor femeii şi condiţiilor în care acestea lucrează, dar şi asupra violenţei domestice la care sunt supuse femeile.
Articol de Radio Timișoara, 8 martie 2018, 13:51
8 martie la origini, nu s-a dorit a fi ceea ce este astăzi în România, susţine Reghina Dascăl, directoarea Centrului de studii de gen de la Universitatea de Vest din Timişoara.
“După 1945, sub egida Naţiunilor Unite, hotărârea este ca această zi să rămână pentru Ziua Internaţională a Femeii iar conţinutul ei, care a fost total ignorat în ţările din fostul bloc comunist, este tocmai aceea a unei zi destinate activismului feminist. Deci nu are nicio legătură cu festivismul, cu florile, cu cadourile care înseamnă, din păcate, Ziua Internaţională a Femeii în România”, spune Reghina Dascăl.
În tot acest timp, florăriile din Timişoara sunt luate cu asalt, oferta fiind foarte diversificată.
“În general, ghivecele se caută foarte bine, zambile, orhidee – caserole de orhidee – şi calele. Şi mâine o să se mai cumpere, dar este destul de mulţumitor. Azi sunt foarte mulţi <întârziaţi> care seara vin în jurul orei 22:00 şi avem noroc că ţine vremea cu noi”, spune o comerciantă de flori din Timişoara.
Printre clienţii florăriilor sunt şi doamne, dar domnii sunt principalii clienţi.
“Duc la trei femei şi la o profesoară. Merită. Eu nu ţin cont de preţ când faci un gest”, spune un timişorean.
La rândul lor, doamnele se bucură de flori, apreciind gestul. “Am primit şi dăm şi noi flori. Este ceva foarte frumos pentru mame”, spune o timişoreancă.
Preţurile florilor încep de la 2 lei dar pot ajunge chiar şi până la 150 de lei pentru aranjamente florale mai complexe.
Ascultaţi reportajul realizat de Daniel Dancea: