Cânepa și utilizările ei inedite: de la hârtie până la grajdurile cailor lipițani sau în ciupercării
Cânepa are utilizări nenumărate și de multe ori neașteptate. De la țesăturile de cânepă până la betonul de cânepă, acesta din urmă folosit încă de pe vremea dacilor, după cum demonstrează descorperirile arheologice din Sălaj.
Articol de Radio Timișoara, 21 martie 2018, 09:00
Cânepa poate deveni și un salvator al pădurilor. În această perioadă în care ne confruntăm cu defrișări masive, cânepa ar fi fost o soluție, la fel ca pe vremuri
“Sunt județe în Moldova în care nu s-a tăiat lemn deloc din pădure pentru că foloseau cânepa ca lemn de foc”, spune Leontina Prodan, una dintre susținătoarele reînființării culturilor de cânepă în România.
Partea lemnoasă mărunțită care arată ca un rumeguș se numește puzderie de cânepă. Aceasta la rândul ei are utilizări multiple, unele neașteptate.
“Din puzderia de cânepă și gunoiul de cal se face compostul perfect pentru ciupercării. Nu ai nevoie de sterilizare și de altă prelucrare. Noi avut solicitări, în vremea când cultivam cânepă, acum 30 de ani, de puzderie de cânepă pentru grajdurile regale din Anglia și pentru crescătoriile de cai de curse, pentru că această puzderie absoarbe mirosul de urină. Eu am fost la Graz, la o crecătorie de cai lipițani. Scoteau așternutul de puzderie de sub cal cu gunoiul de acolo și alături erau boxe în care se culegeau ciupercile și se împachetau și se trimiteau în oraș, la magazine”
Produsele din cânepă sunt de cea mai înaltă calitate și le găsim peste tot. Un alt produs ce se poate face din cânepă este hârtia.
“Din hârtie de cânepă s-au făcut manualele școlare în Statele Unite și se tipăresc cele mai importante documente ale cancelariilor și guvernelor pentru că este cea mai rezistentă hârtie. Nu mai spun de tablouri și frescele din biserică, nu se fac picturile în biserică fără câlții de cânepă. Tablourile pe care avem de sute de ani păstrate, le-am mai avea dacă nu ar fi această plantă extraordinară și foarte rezistentă?”, se întreabă Leontina Prodan.
Ascultați reportajul realizat de Mihai Anghel: