Trei sortimente de brânzeturi și două de pâine sunt brevetate ca tradiționale în Timiș
Timișul are brevetate cinci produse alimentare tradiţionale. Cu toate acestea, numărul celor care produc în gospodăriile proprii astfel de alimente este mult mai mare, spune directorul Direcţiei pentru Agricultură Timiş, dr. Doru Petanec.
Articol de Radio Timișoara, 22 martie 2018, 13:29
“La produse agroalimentare tradiţionale brevetate nu stăm foarte bine. Sunt trei persoane pe lactate-brânzeturi de oaie şi doi pe pâine, care au şi ‘cozonacul de Moşniţa’. Avem însă zeci de producători care şi-au manifestat intenţia de obţinere a mărcii de produs tradiţional, dar nu şi-au finalizat dosarul”, afirmă Doru Petanec. În Timiș sunt foarte mulți agricultori care au marca de produse bio pe legume, fructe și cereal, dar pe conserve din legume și fructe nu sunt depuse dosare.
Doru Petanec este de părere că exigenţa faţă de brevetarea produselor tradiţionale este benefică mai ales pentru consumator. Pentru a fi considerat produs tradiţional, este necesară o capacitate de producţie care, pe o perioadă de 365 de zile, să dea 150 de kilograme/produs, dar nu mai mult de 400 de kilograme de produse/zi.
Înainte de noile cerinţe de atestare a produsului tradiţional, în Timiș au existat 46 de producători şi 120 de produse tradiţionale atestate: mai multe soiuri de miere (de salcâm, de tei, de brad, polifloră etc), pâine şi mai multe tipuri de produse de patiserie, brânzeturi (în special de oaie – caş, telemea, burduf), produse de carne, din legume-fructe, peşte, ulei, băuturi alcoolice şi nealcoolice.
Sursa: Agerpres