A apărut noua lege a piețelor. Nicolae Oprea: Sancțiunile sunt enorme. Cum sunt protejați micii producători
De luna aceasta, noua lege a pieţelor ar trebui să protejeze interesele producătorilor agricoli, care aleg să îşi vândă marfa în pieţe.
Articol de Radio Timișoara, 30 martie 2018, 10:31
Legea actuală înlocuiește o lege mai veche apărută în 2014, dar păstrează obligativitatea unor documente pe care producătorul trebuie să le prezinte în piață. Este vorba despre atestatul de producător, carnetul de comecializare și avizul consultativ eliberat de asociațiile profesionale sau de direcțiile agricole, care devine obligatoriu. În plus etichetarea devine, de asemenea, obligatorie. Fiecare producător trebuie să afișeze la loc vizibil o plăcuță pe care va fi scris numele, prenumele, localitatea din care provine și data la care a fost recoltată marfa.
Președintele Comisiei pentru Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, Nicolae Oprea, consideră că legea are mai degrabă un caracter restrictiv și majorarea sancțiunilor îi vulnerabilizează pe micii producători, mai ales în perioada sărbătorilor pascale când pornește ofensiva organelor de control în piețe.
“Precis în această perioadă se vor întâlni cu zelul, uneori prostesc pot spune, al unor organe au instituții de control. Sancțiunile sunt enorme. Dacă nu ai documentele la tine, atestatul, carnetul de comercializare, acel aviz, amenzile pentru persoanele fizice – eu mă refer la țăranul simplu, la omul care trăiește din veniturile lui mărunte – sunt de la 15.000 la 22.500. Vă dați seama? Când vine un amărât ouă, pătrunjel, ceapă, spanac de 150 de milioane de lei vechi care e amenda minimă”, spune Nicolae Oprea.
Deși raportul între comercianți și producător rămâne cel stabilit de legea anterioară, de 60% la 40% în favoarea comecianților, în ceea ce privește spațiul ocupat în piețe, noua lege îi sancționează dur tocmai pe micii producători care vând în piață propria marfă, nu pe cea a marilor depozite provenită, de cele mai multe ori, din import.
Există însă și părți bune ale legii, spune președintele Comisiei pentru Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș.
“Obligă, într-adevăr, și responsabilizează într-o oarecare măsură administratorii de piețe să dea o mai mare atenție producătorilor agricoli. Aceștia pot să închirieze pe o perioadă mai lungă mesele, în perioada în care ei își suspendă activitatea sau nu prea vin acolo pot ca mesele să fie închiriate pe o perioadă determinată la alte persoane. Pentru refuzul administratorilor de a pune spațiile prevăzute de lege, deci 40% din suprafață, sunt amenzi foarte mari. De la data când faci cererea, în termen de cinci zile maximum, atestatele de producător și carnetele de comercializare trebuie să fie date și, mai mult decât atât, valabilitatea lor este pe șapte ani de zile. Este un lucru bun pentru că doar se completează la începutul anului, dar nu mai trebuie ca în fiecare an să treci prin această procedură”, spune Nicolae Oprea.
Legea 70 care reglementează comercializarea produselor agricole în piețele agroalimentare a intrat în vigoare de la data de 22 martie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: