Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Un cărășean a reușit să aducă în supermarket și la export două tipuri de salată bănățeană cu ciuperci

Două reţete de salată bănățeană de ciuperci au devenit sursa de bunăstare a unui etnic german din județul Caraș-Severin.

Un cărășean a reușit să aducă în supermarket și la export două tipuri de salată bănățeană cu ciuperci

Articol de Radio Timișoara, 26 aprilie 2018, 10:51

La Bocșa se produc singurele două produse atestate tradițional din Banatul Montan. Este vorba despre salata mixtă de ciuperci ca la Wolfsberg și salata bănățeană de ciuperci. Un adevărat brand pe care Jozsi Freisz l-a scos din caietul de rețete al bunicii și l-a făcut cunoscut în întreg Banatul și nu numai. Cele două produse spun povestea Banatului multicultural și multietnic în versiunea sa gastronomică.

“Primul element este ca produsul pe care vrei să îl faci tradițional trebuie să aibă o vechime. În cazul meu, salata mixtă ca Wolfsberg- Gărâna are o tradiție, știm cu toții, de peste 150 de ani, de la instalarea pemilor în Gărâna”, spune întreprinzătorul.

A început ca un cultivator de ciuperci și, în urmă cu șapte ani, a construit cea mai modernă seră de producere a ciupercilor din zona de vest țării. Într-o iarnă capricioasă, zăpada căzută a pus la pământ întreaga investiție, ceea ce l-a determinat de Jozsi Freisz să se concentreze mai mult pe procesarea ciupercilor. Astfel, a intrat în afacere un producător de ciuperci de la Urseni, județul Timiș, care acum produce întreaga materie primă necesară unui produs 100% bănățean.

Pentru a atesta ca produs tradițional cele două salate bănățene, Jozsi Freisz a avut nevoie de un an de zile, iar statutul de produs tradițional obligă.

“Sunt exact cum le făcea doamna Clara pe munte, la Gărâna, la pensiunea La Răscruce. Nu ai voie să lucrezi pe bandă sau nu ai voie să lucrezi cu înlocuitori. Deci trebuie să fie fără conservanți, fără coloranți alimentari. Inclusiv sterilizarea se face în bain marie, 30 de minute se scoate afară pe masă, se pune o pătură, până a doua zi dimineața la odihnit”, spune Jozsi

Cu multă perseverență și mai ales cu multă muncă, a reușit să își facă loc pe piață, una extrem de concurențială. Celebrele salate de ciuperci, dar și alte produse de casă pe bază de ciuperci sunt prezente în magazinele din întreg vestul țării. A reușit ceea ce foarte puțini mici producători au reușit, respectiv să încheie un contract cu un mare lanț de retail. Succesul cel mai mare pe care l-a obținut este intrarea pe piața din Germania.

“Am produse pe care le am și în Germania, am licență de export în Berlin, în Munchen, unde se găsesc produsele mele. Produsele mele se găsesc în magazinele unde sunt produse de manufactură, lucru manual, nu pe bandă”, spune întreprinzătorul.

Îndrăgostit de Banat, Jozsi Freisz este ultimul neamț din familia sa care a rămas aici, convins că poate duce un trai decent. A reușit să pună picioare o mică afacere de familie care aduce un profit anual de 10.000 de euro. Este mulțumit, dar mai ales mândru de ceea ce a reușit să creeze în ultimii zece ani.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară