Hostelurile, o afacere care crește în Timișoara. Cursele low-cost aduc însă turiști din lume
În Timișoara există, la ora actuală, 12 hosteluri, mai exact hoteluri pentru cei cu buget redus și la care apelează în general tinerii care călătoresc.
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2018, 12:22
Cine vine la hostel nu caută lux sau programe all inclusive, ci caută experienţe. Acest tip de turism oferă cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi simple sau paturi etajate, cu plata per pat ocupat. Hostelurile au bucătării şi băi comune. In anul 2000 în Timişoara nu exista încă niciun hostel. Alex Smaranda este din Sibiu si în anul 2000 era student la Universitatea Politehnică, la Timişoara.
“Am observat că în acel an a fost un boom de hosteluri. Am venit în Timișoara și am căutat repede pe internet și n-am găsit niciun hostel. Mi-am spus că nu are cum, nu se poate, Timișoara e de două ori mai mare decât Sibiu, e lângă Budapesta, lângă Belgrad. Am căutat la Budapesta, erau 100 de hosteluri. N-are cum. Până la Sibiu e drumul lung, trenurile proaste, autostrada cred că încă nu era. Vreo șase luni de zile am tot cautat clădiri, o casă cât mai mare să ne și mutăm acolo, măcar să-mi astup chiria”, povestește Alex.
Aşa s-a născut, în 2011, Hostel Costel, primul hostel din Timişoara, care a devenit deja un brand.
“Casa asta a fost la început, dar era praf. Un an de zile am lucrat la ea, după trei luni ne-am făcut o cameră în care am locuit toți. Ne-am făcut un buget pe care l-am depășit, am calculat că în șase luni sigur terminăm, în șase luni sigur obținem și actele. Noi ne-am negociat ca un an de zile, la cât am investit, să nu plătim chirie”, spune tânărul.
Toată lumea se întreabă cine e Costel? Numele afacerii este mâna destinului, spune Alex.
“La un moment dat m-am dus la primărie și tot încercam să îi explic că vreau hostel nu hotel, că îmi venea Urbanismul pe hotel cu zeci de mii de locuri de parcare. E hostel, lumea vine cu trenul, e sub camping aproape în clasificare. Atât am bătut-o la cap ca e hostel și hotel și la un moment dat se oprește și zice <Costel? Dar cine e Costel, ăsta?>. Am început să râd, am venit acasă, am râs cu prietenii noștri și de acolo a venit logo-ul, din povestea cu autoritățile care nu au înțeles hostel și au crezut că e Costel, e autentic, românesc, rimează, e ușor și pentru străini”, spune Alex.
Primii clienţi erau din Germania, îşi aduce aminte Alex. De atunci, la hostel au ajuns oaspeţi din toată lumea. Boom-ul a însemnat venirea la Timişoara a curselor aeriene low-cost.
“Dintr-o dată, Timișoara ca oraș de tranzit – pentru că toată lumea vine dinspre Sibiu, Brașov, destinații bine promovate afară, spre Belgrad sau Budapesta sau invers – a devenit oraș de city-break pentru că Ryan air a venit la Timișoara. Aveai grupuri de cinci, de șase de opt și vedeai că vin de miercuri și pleacă duminică sau vin de vineri și pleacă marți pentru că ăsta era zborul. Nu auziseră de Timișoara, au văzut că e zbor nou, ieftin, în România n-au fost niciodată, sunt pe Wikipedia niște poze drăguțe și li s-a părut interesant și le-a plăcut. Toți care vin și pleacă rămân puternic impresionați”, povestește Alex Smaranda.
În perspectiva anului 2021, cand Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, numărul hostelurilor vor creşte. Anul acesta s-au deschis deja patru. Văzând potenţialul, Alex Smaranda a deschis, anul trecut, încă un hostel, în zona Pieţei Unirii, pe care l-a numit Hostel Cornel.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both:
Foto: Facebook-Hostel Costel