? O profesie nouă pentru cumpărătorii de anvergură: shopper-ul
Articol de Dana Florea, 29 mai 2018, 08:44
Acum câteva zile, când am vorbit de isteria cumpărăturilor, am remarcat că unele persoane cultivate sau chiar unii jurnaliști folosesc greșit două cuvinte pentru a denumi aplecare exgerată a unor persoane de a cumpăra lucruri de care nu au neapărată nevoie. Cele două cuvinte sunt „consumerism” și „consumism”, iar forma recomandabilă este „consumism”. Cineva mi-a atras atenția că în limba română a pătruns de multă vreme cuvântul shopping ce definește această pasiune de a cumpăra în exces. Nu e chiar așa.
Desigur shopping înseamnă, în limba engleză, „cumpărături”, dar DEX-ul, de pildă, definește shoppingul drept vizitarea magazinelor pentru a vedea vitrinele, galantarele și a face cumpărături. Deci e un proces mult mai complex, mai nuanțat și mai îndelungat decât simplul act al achiziționării unor produse. Dacă doamnele îmi permit o asemenea comparație, shoppingul aduce și cu partidă de vânătoare sau de pescuit de la care nu e neapărat nevoie să vii cu o pradă bogată, ci contează experiența momentului. Sigur, shoppingul a devenit un fel de sport eminamente feminin, un fel de safari, neapărat prin marile supermarketuri, din care unele persoane se întorc cu o pradă bogată, altele cu plasele mai pline de suspine decât de cumpărături, iar cele mai puțin norocoase, cu trăiri.
Ei bine, când credeam că știu aproape totul despre acest mod plăcut de a petrece vremea, am aflat că există și o profesie nouă: cea de shopper. Shopper-ul este un consilier sau o consilieră ce te sfătuiește ce să cumperi sau să nu cumperi, dacă prețul e bun sau, dacă, pur și simplu, ai nevoie de așa ceva. Eu cred că profesia asta nu prea va avea viitor fiindcă, atunci când ai bani, nimic nu e mai plăcut decât să cumperi lucruri inutile.
(rubricã difuzatã în 4 ianuarie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pinterst.com)