Soprana Mihaela Marcu revine acasă după succese la Verona, Marsilia, Roma, Sao Paolo și Oman
Soprana timișoreană Mihaela Marcu revine la întâlnirea cu publicul din orașul de pe Bega, odată cu spectacolul de operetă “Liliacul” de Johann Strauss, programat duminică seara, în Parcul Rozelor.
Articol de Radio Timișoara, 31 august 2014, 17:51
Stagiunea 2013-2014 i-a adus Mihaelei Marcu o serie de succese pe scena internațională, atât în Europa cât și în America Latină. Distribuirea tinerei soprane în rolul Giuliettei din opera “I Caputeli e I Montecchi” de Bellini a propulsat-o în prim-planul scenei lirice, mărturisește Mihaela Marcu.
Rolul meu în această producție a reprezentat pentru mine un debut absolut și, în consecință, emoții suplimentare. A fost însă un succes deplin, fapt care mi-a consolidat cariera și accesul în mari teatre de Operă, precum și aprecieri ale criticilor.
Tânăra soprană povestește că spectacolul a înregistrat un succes fabulos, atât în rândul specialiștilor, al managerilor de teatre, cât și al criticilor, la acest fapt ajutând regia semnată de Arnaud Bernard și contribuția dirijorului Fabrizio Carminati. Drept urmare, spectacolul a fost montat pe mari scene precum cele din Oman și Veneția.
Invitația în Brazilia, la Opera Sao Paolo, a apărut ca o consecință a modului în care prestația artistică a Mihaelei Marcu a fost apreciată în Europa, oferindu-i tinerei o experiență de neuitat. Unul dintre rolurile care pare să îi poarte noroc Mihaelei Marcu este cel al Musettei din “Boema” lui Puccini.
Într-adevar, Musetta este un rol pe care îl îndragesc și a fost debutat în Timișoara. în acest an, am fost Musetta în cadrul Festivalului de la Caracalla, organizat de Opera din Roma.
Unul dintre rolurile care i-au consolidat succesul pe scena Operei Române din Timișoara este cel al Violettei din spectacolul “Traviata” de Giuseppe Verdi. Este și rolul care i-a adus aplauze pe scena Operei din Marsilia, unde a evoluat alături de Teodor Ilincăi și Bülent Bezdüz, sub bagheta dirijorului Eun Sun Kim. Pentru Mihaela Marcu, Verdi înseamnă Genialitate în vreme ce Traviata devine sinonimă cu inspirația divină.
Soprana Mihaela Marcu face parte din categoria restrânsă a artiștilor care reușesc să facă trecerea firească de la repertoriul liric spre operetă. În plus, spectacolele de operetă presupun traducerea libretului în limba țării în care este montat spectacolul ceea ce impune artistului un grad înalt de concetrare.
După părerea mea, opereta necesită o abordare într-un registru diferit, iar jocul scenic și interpretarea sunt fundamentale. Într-adevăr este dificilă mai ales interpretarea textului, recitarea prozei, într-o altă limbă decât cea maternă, întrucât spectatorii pot fi deranjați de accente stranii, dezacorduri sau alte greșeli specifice vorbitorilor care nu sunt nativi. Tocmai din aceste considerente, efortul este foarte mare, iar în ceea ce mă privește, pentru “Văduva veselă” din Verona am desăvârșit pronunția și interpretarea prin studierea lor cu soprana Raina Kabaivanska,apreciată la nivel mondial inclusiv pentru întruchiparea Hannei.
Spectacolul de la Verona a beneficia de regia legendarului Gino Landi, iar în distribuție a figurat și actrița Marisa Laurito.
Soprana Mihaela Marcu se întoarce pe scena timișoreană odată cu spectacolul de operetă “Liliacul” de Johann Strauss.
Acasă este … acasă! Este locul de unde am plecat și unde voi reveni întotdeauna cu plăcere! Este sufletul și bucuria mea, locul unde prin grija maestrului Corneliu Murgu am reușit să îmi desăvârșesc tehnica vocală și interpretarea, precum și să abordez un repertoriu de marcă. Aici am facut primii pași în interpretare alături de Lucia Papa și profesoarele dragi mie.
Aici îmi sunt toți colegii de la care am avut atât de învățat, precum și publicul care m-a primit călduros de fiecare dată. Aici revin cu bucurie pentru toate aceste motive.
Spectacolul de operetă “Liliacul” de Johann Strauss încheie Festivalul de Operă și Operetă din Parcul Rozelor.
Foto: facebook.com/Mihaela-Marcu-soprano