? În românește, prâslea este ambisex și fără pereche
Articol de Dana Florea, 5 iunie 2018, 11:09 / actualizat: 19 iunie 2018, 10:51
Ieri, când am vorbit despre nunta lui Harry cu Meghan, am semnalat că un cuvânt cum este „mezin” se cam încurcă în numărarea fraților. Ba denumește pe al doilea frate din doi, ba se referă la cel mai mic frate din mai mulți, ba se referă la al doilea frate din trei. Am fost puțin descumpănit și, ca atare, am mers la una dintre cărțile mele de bază atunci când vine vorba despre etimologii, cartea lui Alexandru Graur, Etimologii românești. (scris cu î din a, că așa se scria atunci când a apărut cartea!) Drept pentru care, astăzi, am decis să spun câteva cuvinte despre un sinonim al lui „mezin”, anume „prâslea”. Cuvântul „prâslea” cred că vă este cunoscut din basmul cules de Petre Ispirescu, Prâslea cel Voinic și merele de aur. De fapt, în toate basmele prâslea este mai mereu fiul sau fiica de împărat cu calități superlative și mereu aflat la datorie. Am spus că prâslea este și fiica de împărat fiindcă acest cuvânt are forma de masculin și de feminin identică. Și mai interesant e faptul că „prâslea” nu are formă de plural, adică e defectiv de plural. Cum sunt și substanivele aur, miere, grâu, nisip, var, milă, curaj.
Cu privire la etimologia cuvântului „prâslea”, Graur e de părere că originea cuvântului trebuie căutată în limba slavă, unde cuvântul „prustu” înseamnă „deget mic”. Căruia i s-a adăugat sufixul diminutival „–le” care, atenție, nu vine din slavă, ci din bulgară. Ca să înțelegem ce înseamnă „diminutival”, traducem cuvântul nou creat: degețel. Adică degetul mic. În același articol, Al. Graur arată că, în unele limbi slave, și cuvântul „mezin” desemnează nu doar feciorul mai mic, ci și degetul mic. Firește, iubitorii de basme au și rostit: Tom Degețel.
(rubricã difuzatã în 24 mai 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)