Grădina terapeutică de la Mocrea face minuni pentru pacienții Spitalului de Psihiatrie
Tratamente inedite pentru bolnavii Spitalului de Psihiatrie Mocrea din judeţul Arad, unde sunt îngrijiţi peste 150 de pacienţi. Unitatea medicală are o grădină terapeutică care s-a dovedit a fi de mare ajutor pentru cei cu probleme.
Articol de Radio Timișoara, 17 iulie 2018, 06:30
Grădina a fost înfiinţată în urmă cu patru ani, are o suprafață de 1.500 de metri pătrați. Încă de la început, grădina a fost gândită ca metodă de sprijin pentru pacienţi, spune psihologul Rodica Szocs de la Spitalul de Psihiatrie din Mocrea.
“Activitățile pe care le prestează pacienții sunt diferite în funcție de sezon. Iarna se însămânțează în ghivece și le punem o etichetă cu cine a participat la activitate. După aceea, răsadurile se vor planta primăvara, le îngrijesc, vara se bucură de ele, iar toamna curățăm terenul și pregătim pământul pentru iarnă.”
Ceea ce este interesant este faptul că în grădina Spitalului de Psihiatrie de la Mocrea nu se găsesc orice fel de plante, explică Rodica Szocs.
„Conține plante perene și plante anuale care stimulează simțurile și au efect de calmare, respectiv lavandă, mentă, cimbru, trandafir, rozmarin și mușețel. Plante medicinale mai mult pentru că, fiind un spital cu bolnavi psihic, nu este voie să se planteze o anumită plantă care poate să fie otrăvitoare”, explică psihologul Spitalului de Psihiatrie.
Medicii spun că efectele grădinii terapeutice se văd clar în evoluţia pacienţilor, care abia aşteaptă să participe la activităţile în aer liber.
“Acolo își petrec majoritatea timpului. Am avut zile au participat vreo 40 – 50 de pacienți și au fost zile când au dorit să se implice doar zece. Niciun om nu este obligat să facă, doar dacă simte nevoia decât dacă simte nevoia, pentru că altfel nu are efect. Întotdeauna când lucrăm avem participanți care se uită și ne laudă, ca un fel de galerie. Le reduce stresul, îi echilibrează emoțional, se simt utili în primul rând, îi ajută să intre în contact cu propriile resurse de vindecare, dar cel mai mult îi ajută să relaționeze, deoarece bolnavii de schizofrenie se izolează și se retrag în propria lor lume”, mai spune Rodica Szocs.
Grădina terapeutică este o metodă naturala care reduce stresul, oboseala, durerile și, în plus, încurajează legatura omului cu natura după cum au constatat medicii de la Spitalul de Psihiatrie din Mocrea.
Spitalul de la Mocrea are circa 160 de pacienţi și se află în subordinea Consiliului Judeţean Arad.